Konaković o "državnoj šestorci": Ovo je reakcija na cirkus Dodika, Bakira i Čovića

4
Radiosarajevo.ba
Konaković o "državnoj šestorci": Ovo je reakcija na cirkus Dodika, Bakira i Čovića
Foto: Arhiv / Elmedin Konaković

Važno je da danas, nakon što Milorad Dodik, njegov drug Bakir Izetbegović, kao i Dragan Čović, siju politiku strahova neko može ponuditi politiku nade, a potpuno zadržati svoj identitet, pripadnost, brigu o svome narodu i građanima, kaže za Radiosarajevo.ba predsjednik stranke Narod i Pravda (NiP) Elmedin Konaković potvrđujući da je u zgradi Parlamenta BiH jučer održan prvi sastanak predstavnika stranka iz bh. entiteta RS i Federacije BiH na kojoj se razgovaralo o saradnji ovih stranaka na Općim izborima naredne godine.

Sastanku su, osim Konakovića, prisustvovali čelnik NS Predrag Kojović, lideri SDS-a i PDP-a Mirko Šarović i Branislav Borenović, te potpredsjednik DNS-a Dane Malešević. Nermin Nikšić iz SDP-a je odsustvovao zbog puta u Hercegovinu, ali je obaviješten o detaljima sastanka.

Pozitivne reakcije

Konaković kaže da su reakcije pozitivne.

"Ovoga puta dešava se, čini mi se, jedna spontana reakcija na jedan novi cirkus koji smo vidjeli od Dodika i Izetbegovića. Desilo se da su njih dvojica, a čini mi se i Čović, ostali na jednoj strani, a drugi dio BiH, na drugoj. Nakon Dodikove najave o "odcjepljenju" i "mirnom razlazu" i Izetbegovićevih reakcija o ratu, ovo bila spontana reakcije", kaže Konaković.

Kako kaže, vidjeli su "kako o tome razmišljaju kolege iz opozicije u RS-u".

"Bilo je nekoliko interesantnih poruka, te sasvim logično da sjednemo i razgovaramo o tome. Ovo je bio jedan normalan sastanak i razgovor. Ništa posebno formalno, samo neka razmjena naših iskustava i viđenja BiH u budućnosti", tvrdi Konaković.

O tome nema govora

Pojašnjavajući model saradnje, Konaković ističe da su to neki nazvali različitim vrstama saveza, koalicija, pa čak i ujedinjenja.

"Ali od toga nema govora. Niti postoje formalni uslovi, niti je to bilo kakva intencija", zaključio je Konaković.

Na pitanje šta bi, na koncu, ovi susreti trebali da donesu, Konaković smatra da bi to trebala biti normalizacija političke scene.

"Gdje smo mi, naravno, svjesni svojih razlika. Niti mene može neko natjerati da ikada promijenim svoj stav ili svoja iskustva o genocidu, ratu i stradanju, niti neko kolege iz RS-a može natjerati da promijeni svoje stavove, barem ne u skorije vrijeme, o istim dešavanjima. Ali postoji jedna teza, ako ovi koji , također, ne mog da se dogovore oko karaktera rata i genocida, dakle, Izetbegović, Dodik i Čović, mogu da se okupljaju oko ličnih interesa i korupcije, zašto se mi ne bi mogli okupiti oko interesa građana BiH, prosperiteta i svjetlije budućnosti", pojasnio je Konaković.

Promijeniti ploču

Smatra da oni imaju snage da izvedu Bosnu i Hercegovinu iz ćorsokaka.

"Očigledno mi imamo snage da kažemo, OK u ovome se razlikujemo, i vjerovatno se nećemo dogovoriti, ali ima dovoljno tema oko kojih se možemo dogovoriti. Kada malo promijenimo ploču, mladi neće bježati iz ove zemlje. Dakle neupitno je da smo svi svjesni političke realnosti. BiH ima svoje daytonsko rješenje. Niti oni zagovaraju jednostrano kršenje Daytona, a ni mi. A što u slučaju Dodka i Izetbegovoća uglavnom Izgleda suprotno. To koriste za skrivanje svojih mana", rekao je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije