Konaković: Non-paper je alat za sakrivanje prave situacije

3
Radiosarajevo.ba
Konaković: Non-paper je alat za sakrivanje prave situacije
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Elmedin Konaković

Elmedin Konaković, lider Naroda i Pravde gostovao je u političkom magazinu "Acta" na TV Alfa gdje je komentirao aktuelna dešavanja u BiH. 

Svoje izlaganje započeo je čestitkom našoj Jasmili Žbanić "ponosan sam da smo uopšte došli u konkurenciju i to na takmičenje za Oscara. Čestitam Jasmili Žbanić i cijeloj ekipi na rezultatu i svemu što rade za BiH, na divnoj promociji naše zemlje".

Upitan o non-paperu i dešavanjima ističe:

"Kontinuirano se nakon agresije BiH radi na nastavku tih ratno-huškačkih ideologija, ništa što ne iznenađuje, a non-paper je jedna dimenzija o kojoj još uvijek ne znamo pravu istinu. Čuli smo različite izjave o ovom navodnom dokumentu od regionalnih lidera, neki su vidjeli dokument, neki nisu. Sigurno da neko crta nove granice, ali ja to ne vidim, naravno ima lobista, a politika Dodika to ne krije. Međunarodna zajednica spominje famozne sastanke, ali treba biti vrlo oprezan o svemu ovome. 

Da li je Janša, neko ko žali za Trumpom, Orbanom - kontroverzni su njegovi stavovi, a i ne znamo koji su stvarni njegovi stavovi. Slovenija je djelovala institucionalno, on je sam negirao taj dokumnet, ako se i pisao, onda se pisao u nekim kuloarima. 

Svi koji zagovaraju secesiju, podjelu BiH njima ovo odgovara, ovakva priča. Nije izborna godina, zanimljivo je da je baš ovaj trenutak izabran i ne možemo ga vezati za neku aktuelnu politiku. Dodik ovo koristi kao alat za sakrivanje prave situacije i to u trenutku propusta kada ne mogu nabaviti vakcine na vrijeme, zadužuje se enormno itd. Također, ovo odgovara Izetbegoviću, Novaliću jer je u fazi ročište i afere, tako da skrećemo s pravih tema", smatra Konaković.

Na pitanje novinarke šta su to crni scenariji, Konaković ističe kako onaj ko misli da je moguće mirno doći do toga da za vožnju kroz BiH trebaju pasoši na putu u Srebrenicu, Prijedor, Rogaticu itd, vara se. 

"Naša strana, mi, mora biti spremna na retoriku koju nam plasiraju, Izetbegović to trapavo radi", tvrdi Konaković. 

Pitanje cjelovitosti BiH je pitanje patriotizma, moramo državu odbraniti od svih napada. "Ne daj Bože crnog scenarija, a znamo šta nam je činiti, a do tad, moramo se obračunati sa kriminalom, lopovlukom, korupcijom itd, da bi uopšte mogli dalje", ističe Konaković. 

Smatra, da kada imate čovjeka koji prikriva sva zlodjela drugog čovjeka, a njegov lider dođe i kaže "šta ima veze, on je branio ovu državu", to su stvari koje se ne rade, ne brani se pravo građana i države na ovaj način. 

Sve stranke su isti front, međutim neke pokušavaju sakriti velike pljačke koje se dešavaju, mišljenja je Konaković. 

"Razgovarao sam sa Nikšićem i smatra da bi trebao neko ko nije retorike Dodika i Izetbegovića da sjedne i razgovora kako dalje. Kad se ne mogu SDA,SNSD i HDZ okupiti oko korupcije, trebamo mi oko napretka i prosperiteta", poručuje Konaković. 

Poručio je kako ne očekuje da će s druge strane neko zaustaviti sve negacije genocida i netrpeljivosti, smatra kako je teško doći do normalnog razgovora koji vodi u razvoj boljeg sutra. 

"U jednoj godini tri posto populacije napusti BiH, o tome trebamo pričati, to je veliki problem", tvrdi Konaković. 

"Vrijeme je da ljudima damo malo snage i energije. U našoj platformi će biti mjesta za sve koji prihvataju konstalaciju - novu politiku sa jasnim ciljevima i prioritetima. Pred izbore ćemo napraviti dokumente oko kojih ćemo se okupljati i koji su naša vodilja", kazao je Konaković. 

O aktuelnim dešavanjima povodom napuštanja Semira Efendića iz SDA istakao je kako je to dobar potez. 

"Semir Efendić je šok kako za javnost tako i za stranku, za njega je ovo dobro jer su počeli sumnjati na njega, jer je objavio snimak kojim je prozvao direktno svoju stranku. On je sada ušao u jednu političku avanturu, a vidjet ćemo kako će biti. Za nas je moguće da nam se pridruži u koaliciju", poručio je Konaković. 

Istakao je i kako ne očekuje da će se SDA pogledati u ogledalo i sagledati vlastite probleme, propuste i greške. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije