Konaković odbrusio ambasadama zbog "mirnog razlaza": Vi ćete ovo nijemo posmatrati

8
Radiosarajevo.ba
Konaković odbrusio ambasadama zbog "mirnog razlaza": Vi ćete ovo nijemo posmatrati
Foto: Arhiv / Elmedin Konaković

Lider stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković prozvao je danas na društvenim mrežama Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država, šefa Delegacije EU u BiH Sattlera, Ured visokog predstavnika u našoj zemlji (OHR), kao i ambasadora Velike Britanije Matthewa Fielda, a povodom pojave kampanje o "mirnom razlazu" u Bosni i Hercegovini iza koje stoje predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegov SNSD.

Riječ je o marketinškoj kampanji s opasnom političkom pozadinom o kojoj je naš portal pisao u nedjelju, 18. aprila.

"Vi ćete nijemo posmatrati plaćene kampanje i skupove o "mirnom razlazu"? Nije vam zanimljiva tema? ", upitao je Konaković značajne predstavnike međunarodne zajednice u našoj zemlji na Twitteru.

Neki posjetitelji društvene mreže Twitter našalili su se kako će međunarodna zajednica sada još jednom "izraziti zabrinutost", dok će Dodik nastaviti kako je i navikao.

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i njegov SNSD, na valu priče o famoznom "non-paperu" koji se pripisuje premijeru Slovenije Janezu Janši, započeli su prije nekoliko dana marketinšku kampanju na platformi YouTube s ciljem plasiranja stavova o "mirnom razdruživanju" u Bosni i Hercegovini.

"Miran razlaz je jedino rješenje za ovu BiH";

"Nezavisna RS je danas postala rješenje o kojem se sve otvorenije govori širom svijet";

"Prihvatanje ideje o našoj nezavisnosti na važnim mjestima širom svijeta je dokaz pobjede volje našeg naroda nad svim dosadašnjim nametanjima".

To su samo neke od poruka u videu kojima na platformi YouTube.

Također, pojavljuje se i dvominutni isječak intervjua SNSD-ov glasnogovornika Radovana Kovačevića, koji tobože dobronamjerno savjetuje da je "mirni razlaz BiH je najbolji za sve", te poziva lidere da se sjedne za zajednički stol.

Još uvijek niko od zvaničnika međunarodne zajednice nije osudio ovakvu kampanju koja direktno poziva na raspad zemlje, što je suprotno Daytonskom sporazumu. Da se takvo što dogodilo prije 20-tak godina Dodik bi bio smijenjen, a njegovom SNSD-u zabranjen rad, kao onomad SDS-u, no danas očito pušu neki drugačiji vjetrovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije