Milorad Dodik: 'Podnio sam krivične prijave protiv Christiana Schmidta i Dragana Prusine'

5
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: 'Podnio sam krivične prijave protiv Christiana Schmidta i Dragana Prusine'
Foto: Facebook / Milorad Dodik

Predsjednik manjeg bh. Mieniteta RS Milorad Dodik saopćio je da je podnio krivičnu prijavi protiv visokog predstavnika u Bosni I Hercegovini Christiana Schmidta.

Dodik se o ovom potezu oglasio na Twitteru.

"Podnio sam krivične prijave protiv Christiana Schmidta i Dragana Prusine, direktora 'Službenog lista BiH'.

Vlasnik Binga posudio novac fočanskom biznismenu: Da me zovne i kaže 'treba mi bubreg' ja bih mu dao

Vlasnik Binga posudio novac fočanskom biznismenu: Da me zovne i kaže 'treba mi bubreg' ja bih mu dao

Protiv Schmidta krivičnu prijavu sam podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci jer se već duže vrijeme neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku Savjeta bezbjednosti UN-a. U namjeri da se RS nanese šteta, Šmit se lažno predstavlja kao službeno lice znajući da nije imenovan u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Time je on počinio krivična djela neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje po članovima 310 i 313 Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Protiv Dragana Prusine podnio sam krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH jer je kao direktor 'Službenog lista BiH', svjesno kršeći zakon, svojim uticajem, postupanjem i odlukama omogućio objavljivanje odluka takozvanog visokog predstavnika u "Službenom listu BiH" usljed čega je nastala teža povreda prava RS. Prusina je time počinio krivična djela zloupotreba položaja i nesavjestan rad u službi po članovima 220 i 224 Krivičnog zakona BiH", napisao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije