Antony Blinken: 'Dodik krši Ustav BiH i potkopava Daytonski sporazum'

7
Radiosarajevo.ba
Antony Blinken: 'Dodik krši Ustav BiH i potkopava Daytonski sporazum'
Foto: EPA-EFE / Antony Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken komentarisao je čin Milorada Dodika koji je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, a kojim se suspendiraju odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Državni sekretar SAD-a izjavio je da tim potezom Dodik ruši Ustav Bosne i Hercegovine.

Blinken se oglasio na službenom Twitter profilu, a objavu prenosimo u cijelosti:

Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

"Potpisivanjem zakona predsjednika RS Dodika kojim se odbijaju ovlaštenja visokog predstavnika krši se Ustav Bosne i Hercegovine i potkopava Daytonski sporazum. SAD podržavaju OHR i njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter", navodi se u objavi.

Podsjećamo, predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS.

"Predsjednik RS, na osnovu člana 80. stav 1. tačka 4. Ustava RS potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, koji je Narodna skupština RS usvojila na Sedmoj posebnoj sjednici, održanoj 21. juna 2023. godine", saopšteno je iz Kabineta predsjednika RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije