Gabrijel Escobar o Miloradu Dodiku: 'Najveći Putinov teklić, spremne nove sankcije'

8
Radiosarajevo.ba
Gabrijel Escobar o Miloradu Dodiku: 'Najveći Putinov teklić, spremne nove sankcije'
PrtScr / Gabriel Escobar

Uoči sudjelovanja na međunarodnoj konferenciji Dubrovnik Forum na panelu 'Zapadni Balkan: Novi euroatlantski momentum', posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar prokomentirao je trenutačnu situaciju u regiji, posebno se osvrnuvši na krizu u Bosni i Hercegovini te na Kosovu.

Escobar je Milorada Dodika nazvao "najvećim Putinovim teklićem", zaprijetio novim sankcijama ako RS odluči pokrenuti referendum o statusu tog entiteta te priznao da ga situacija u BiH u određenim dijelovima podsjeća na prijeratno stanje 1990-ih.

"Milorad Dodik je jedan od najvećih glasnika Putinova režima. Više hvali Putina nego što to čini Lukašenko. To je uznemirujući trend. Rusija se oslanja na Dodika kako bi izbacila Bosnu i Hercegovinu s njenog puta koji je vodi prema EU. Ozbiljno smo uznemireni time što se tamo događa", izjavio je Escobar novinarima u Zagrebu.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Osvrnuvši se na spekulacije da Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) planira smijeniti predsjednika bh. entiteta Republike Srpske, Escobar je rekao da ne može komentirati postupke OHR-a, ali i dodao kako smatra da još nije došlo do tačke kad je potrebno poduzeti takve drastične akcije.

Dodik je prije nekoliko dana najavio mogućnost pokretanja referenduma o statusu Republike Srpske do Nove godine, kao jedan od oblika "političke borbe" kojom se on namjerava suprotstaviti prijetnjama međunarodne zajednice.

Chollet i Escobar pred Senatom: 'Sankcije za sve koji potkopavaju državne institucije BiH'

Chollet i Escobar pred Senatom: 'Sankcije za sve koji potkopavaju državne institucije BiH'

"Ako uistinu do toga dođe, mi ćemo reagirati vrlo oštro. Neće biti raspada Bosne i Hercegovine. SAD neće odustati od Daytonskog mirovnog sporazuma i naših obveza prema toj zemlji.

Nadamo se da Dodik neće ići tako daleko i da je to samo politička retorika. Ali ako nije, spremni smo reagirati političkim sredstvima poput sankcija i Bonnskih ovlasti", naveo je Escobar.

Pojedini političari u BiH zagovaraju da NATO pošalje svoje trupe u Brčko kako bi zaustavili Dodikove ideje o secesiji RS-a. Escobar je kratko poručio da "nije čuo ni za kakav plan da se NATO-ove trupe prebace u Brčko", dodavši da postoji misija EUFOR-a koja osigurava sigurno okruženje u BiH i štiti njezin teritorijalni integritet od unutarnjih i vanjskih napada.

Escobar se složio s izjavom ambasadora SAD-a u Bosni i Hercegovini Michaela Murphyja koji je rekao da je sličnost s prijeratnim stanjem u BiH "uznemirujuća", ali je sada tu prisutan SAD.

Snažna poruka iz Ambasade SAD: 'Mi smo tu sa vama Bosno i Hercegovino, sada i zauvijek'

Snažna poruka iz Ambasade SAD: 'Mi smo tu sa vama Bosno i Hercegovino, sada i zauvijek'

"Velika razlika između 1991. i sada jest i to što Hrvatska i Srbija ne žele vidjeti rat u BiH. Osim toga, imamo mnogo zaštitnih ograda koje štite zemlju od nasilja.

Međutim, mislim da razina neprijateljstva i etničkog rivalstva te oštra retorika koja dolazi od pojedinih vođa uvelike podsjeća na 1991. To je neodgovorno, beskorisno i nepotrebno. Uspomenu na 1991. pokreću ljudi koji BiH žele vidjeti u tom kontekstu etničke mržnje", smatra Escobar.

Posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan osvrnuo se i na ekonomsko stanje u zemlji, rekavši kako je BiH najkorumpiranija zemlja u regiji, zbog čega svake godine iz nje odlaze deseci hiljada mladih ljudi, piše Jutarnji list

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije