Chollet i Escobar pred Senatom: 'Sankcije za sve koji potkopavaju državne institucije BiH'

4
Radiosarajevo.ba
Chollet i Escobar pred Senatom: 'Sankcije za sve koji potkopavaju državne institucije BiH'
Foto: Screenshot / Gabriel Escobar

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar i specijalni savjetnik državnog sekretara SAD-a Derek Chollet imali su saslušanje pred Vanjskopolitičkim odborom Senata o situaciji na Zapadnom Balkanu. 

Iako je fokus razgovora većinom bio na odnosu Srbije i Kosova, Chollet i Escobar su podijelili i svoja viđenja situacije u Bosni i Hercegovini. 

Chollet je tokom svog izlaganja rekao: "Fokusirani smo na Bosnu i Hercegovinu. U BiH je još uvijek mir, 28 godina nakon potpisivanja Daytona, ali to nije lagan mir.

Sydney: Nakon napada nožem u crkvi tokom live prijenosa oglasili su se iz policije

Sydney: Nakon napada nožem u crkvi tokom live prijenosa oglasili su se iz policije

Korupcija, nazadovanje u demokratiji, zapaljiva retorika etnonacionalističkih lidera, ovo je sve jako uznemirujuće i napada same temelje Dejtonskog sporazuma. Mi smo bili direktni i rekli kako smo protiv takvih poteza, i da ćemo nametnuti posljedice.

Mi ostajemo duboko posvećeni suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, njenim euroatlanskim integracijama i punoj implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma."

Escobar je dodao: "U Bosni i Hercegovini, godine disfunkcije i podjela su mučile državne i entitetske vlasti, nazadovajući cijelu zemlju, njene euroatlanske integracije i budućnost njenih građana. Etnonacionalistički lideri iz svih konstitutivnih naroda vođeni su ličnim i političkim interesom, a ne interesima građana.

SAD sada ulaže intenzivan napor da pojača rad međunarodne zajednice na očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Visoki predstavnik je koristio svoje bonske ovlasti da se izbori održe i da riječi četverogodišnju blokadu u formiranju nove vlasti u Federaciji BiH.

SAD je podržavala ove teške, ali neophodne odluke. S novom vlašću na državnom i entitetskom nivou, sada možemo pomoći liderima u BiH u radu na reformama i ispunjenu euroatlanskih aspiracija njenih građana.

Izuzetno smo zabrinuti secesionističkom i antidemokratskom retorikom predsjednika RS-a Milorada Dodika. S našim europskim partnerima ćemo raditi da se s tom retorikom prestane, te ćemo mu limitirati resurse.

I dalje podržavamo ALTHEA misiju da se očuva teritorijalni integritet BiH, a u SAD ćemo i dalje koristiti sankcije za one koji potkopavaju državne institucije ili Dejtonski mirovni sporazum. Na kraju, to su i NATO članovi." 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije