Escobar: Rusija će se umiješati u kampanju za predsjedničke izbore u Crnoj Gori. Znam i kako

6
Radiosarajevo.ba
Escobar: Rusija će se umiješati u kampanju za predsjedničke izbore u Crnoj Gori. Znam i kako
Foto: EPA-EFE / Gabriel Escobar

Posebni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar kazao je u utorak da očekuje da će se Rusija pokušati umiješati u kampanju za predsjedničke izbore u Crnoj Gori.

Gabriel Escobar je na on-line brifingu s novinarima sa zapadnog Balkana rekao da vjeruje da će Rusija to pokušati učiniti kroz uobičajene kanale medijskih dezinformacija.

"Mislim da će Rusija pokušati ubaciti neke nezdrave narative kako bi pokušala kreirati tenzije između etničkih skupina u Crnoj Gori u ovoj kampanji", rekao je Escobar, istaknuvši kako vjeruje da su ljudi u Crnoj Gori dovoljno mudri da to prepoznaju. 

Porodice ubijenih civila obilaze mezarje u Vitezu: Prisjećaju se strašnih događaja

Porodice ubijenih civila obilaze mezarje u Vitezu: Prisjećaju se strašnih događaja

"Vjerujem i da institucije u Crnoj Gori imaju sposobnost zahtijevati transparentnost u izbornoj kampanji", poručio je Escobar.

Escobar je kazao da SAD i dalje vidi Crnu Goru kao važnog i vrijednog NATO saveznika, te je rekao da se nada da će iduća vlast biti posvećena pristupanju EU-u i obavezama koje proističu iz članstva u NATO-u.

Predsjednički izbori u Crnoj Gori održat će se 19. marta.

Do sada je Izborna komisija potvrdilo šest kandidatura, a prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja već je izvjesno da će se u drugom krugu naći aktualni predsjednik Milo Đukanović.

Za mjesto njegova protukandidata borit će se čelnik prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Jakov Milatović iz rastuće političke stranke Pokret Europa sad koja je pobijedila na izborima u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore u kojem živi trećina stanovništva te države. 

Poznati influencer koji je znao nasmijati cijeli Balkan: Kandidat za predsjednika Crne Gore

Poznati influencer koji je znao nasmijati cijeli Balkan: Kandidat za predsjednika Crne Gore

Rusija se pokušala umiješati u parlamentarne izbore u Crnoj Gori 2016. kada su, kako je utvrđeno nepravomoćnom presudom podgoričkog Višeg suda, dvojica operativaca ruske tajne službe GRU uz pomoć prosrpske opozicije pokušali izvršiti prevrat u toj zemlji i zaustaviti njezin prijem u punopravno članstvo u NATO-u.

Tada su uz dvojicu ruskih špijuna na dugogodišnje zatvorske kazne osuđena i dvojica čelnika Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

No ta je presuda srušena na Prizivnom sudu, a sudski je postupak vraćen na početak. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije