Lideri 'Trojke' komentirali Dodikov potez: "Vrijeme je da se na atak na državu odgovori odlučno"

3
Radiosarajevo.ba
Lideri 'Trojke' komentirali Dodikov potez: "Vrijeme je da se na atak na državu odgovori odlučno"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković, Nermin Nikšić, Edin Forto

Nakon što je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik potpisao ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, zajedničko saopćenje uputili su lideri Trojke - koalicije koju čine Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Narod i pravda i Naša stranka.

"Novi potezi Milorada Dodika predstavljaju kršenje Daytonskog sporazuma, što je direktno ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini ali i cijelom regionu.

Nažalost, svjedočimo da je Dodik odbio i odbija konstruktivni rad u interesu svih građana Bosne i Hercegovine, pa i samog bosanskohercegovačkog entiteta RS. Sada je očito da nikakve opomene neće zaustaviti rušitelje ustavnog poretka, zato je nužno da se na ovakve atake na državu, državne institucije i sveukupni mir odgovori odlučno i konkretno", navode oni.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Iz Trojke zahtijevaju reakciju pravosudnih institucija kako bi svi odgovorni, predvođeni Miloradom Dodikom, snosili krivičnu odgovornost za svoja djela.

"Trojka podsjeća međunarodnu zajednicu da su bonske ovlasti visokog predstavnika sistemska mjera upravo za ovakve situacije kao i ostavljena mogućnost da NATO rasporedi svoje trupe, posebno na području Brčko distrikta BiH. Vrijeme je, kažu, da i međunarodna zajednica odluči da li SNSD i satelitske sljedbenike u rušenju države mogu posmatrati kao partnera za izgradnju mira ili kao ruske partnere za njegovo rušenje", zaključili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije