Milanović odgovorio Palmeru: Pokušaj ukinuti etničke prefikse u Teksasu

6
Radiosarajevo.ba
Milanović odgovorio Palmeru: Pokušaj ukinuti etničke prefikse u Teksasu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Palmer/ Milanović

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ponovo je u svom stilu komentirao dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Osvrćući se na izjavu Matthewa Palmera, američkog izaslanika za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini, koji je u intervjuu za Glas Amerike kazao da Sjedinjene Američke Države podržavaju uklanjanje etničkih prefiksa sa izbora za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine izazvala je dosta reakcija i komentara, Milanović je rekao:

"Američki diplomat je rekao kako treba ukinuti etničke prefikse. To neka proba napraviti u Teksasu", rekao je Milanović, koji je danas učestvovao na 13. konferenciji "Dan velikih planova" tjednika Lider, nakon čega se obratio medijima.

Svjedoci destrukcije i urbicida: 'Sarajevske ruže' nominovane za ulazak na prestižnu listu

Svjedoci destrukcije i urbicida: 'Sarajevske ruže' nominovane za ulazak na prestižnu listu

Govorio je i sastanku sa predsjednikom Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem te o dolasku bivšeg predsjednika Stjepana Mesića na taj sastanak.

"To je dobro što se dogodilo, trebalo se dogoditi prije deset godina. Sada je došao, drago mi je zbog toga. Mislim da je prostor za suradnju Hrvata i Bošnjaka velik, to ne treba ići na štetu Srba. S Izetbegovićem nisam razgovarao o Željku Komšiću. Izetbegović je, ne jedini - nego najveći predstavnik bošnjačkog naroda. Pokušat ću napraviti da se više nađu zajedno. Da ih ne hvataju različiti pomoćnici ambasadora...", rekao je Milanović, prenose hrvatski mediji.

Podsjetimo, Palmer izjavio da bi se pitanje izborne reforme trebalo riješiti "uklanjanjem etničkih prefiksa" kod izbora članova Predsjedništva BiH te zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

O dolasku Mesića na sastanak rekao je: "Nije uobičajeno, ali tak' je bilo".

Na sastanku, dodaje, nisu razgovarali o Republici Srpskoj.

"Milorad Dodik je na određeni način talac situacije u RS-u i elemenata i ljudi koji su radikalniji od njega. Ja mislim da on uopće nije radikalan, ali u jednom trenutku to postaje malo neozbiljno. To je kao da ja prijetim Sloveniji nosačem aviona. Prvo, ne bih nikad prijetio, drugo ne mogu takve gluposti pričati", rekao je Milanović.

Prijetiti vojskom RS-a jednako je tome, smatra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije