Hrvatsko narodno vijeće Milanoviću: Stanite uz Hrvate u RS-u

3
Radiosarajevo.ba
Hrvatsko narodno vijeće Milanoviću: Stanite uz Hrvate u RS-u
Arhiv / Zoran Milanović i Milorad Dodik

Hrvatsko narodno vijeće u Bosni i Hercegovini (HNV BiH) smatra nedopustivim nametanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma svim narodima i građanima u RS-u, kroz Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

“Smatramo kako navedenim prijedlogom nije cilj zaštita i očuvanje načina korištenja jezika i ćiriličnog pisma u Republici Srpskoj, kao nematerijalnog kulturnog naslijeđa, nego još jedan u nizu pokušaja sustavne diskriminacije nesrpskog stanovništva i eliminiranje njihovih ionako ugroženih prava”, saopćili su iz HNV BiH.

Dodaju kako je potpuno neshvatljiv izostanak reakcije od strane onih koji se kunu u nacionalne interese Hrvata u BiH, pa i reakcije službenog Zagreba, kada su u pitanju kako konkretan Zakon tako i gradnja “svesrpskog svetišta” u Bosni i Hercegovini, čijom gradnjom se nažalost “ne želi odati počast žrtvama, nego licitiranjem o ukupnom broju žrtava, ponovno iste staviti u službu politike”.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

“Pozivamo i predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Zorana Milanovića, da osim što aktivno sudjeluje u predizbornoj kampanji nacionalnih hegemonizacija u režiji dvojca Komšić – Čović, da stane u zaštitu obespravljenih Hrvata u entitetu Republika Srpska i da na takav način iskaže bezrezervnu podršku hrvatskom narodu u BiH”, zaključeno je u saopćenju kojeg potpisuje predsjednik HNV BiH Stipe Prlić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije