Milanović: Hrvati u BiH vide Sarajevo kao svoj glavni grad

5
Radiosarajevo.ba
Milanović: Hrvati u BiH vide Sarajevo kao svoj glavni grad
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović nakon obilježavanja 30. godišnjice Hrvatske ratne mornarice odgovarao je na pitanja novinara o Njemačkoj, prešutnim minusima, Vrhovnom sudu, SOA-i, popisu stanovništva...

Govoreći o izvještaju SOA-e, rekao je kako on od nje dobija opširne informacije, ali da ne smije o njima govoriti i da nije zabrinut. Imamo neriješenu situaciju u regiji, u Beogradu je vlast koja lupeta o "srpskom svetu", rekao je, između ostalog.

"Postoje stvari koje možemo kontrolirati i stvari koje ne možemo te koje ne znamo. Hrvatska može biti mirnija nego ikad. Imamo vlast. Vlast jednako teritorij. To je velika stvar i obveza. Treba ulagati u vojsku, inače nećemo moći održavati sve što nabavljamo. Nisu to samo zrakoplovi, to je streljivo, zalihe, to sve mora imati pozadinu. Nije to samo za pokazivanje, nego ne dao Bog za upotrebu. Situacija na Kosovu nas direktno ne ugrožava, ali je promatramo. Teško će i Beograd i Kosovo u takvom gardu napredovati prema Europskoj uniji. Kosovo još nije priznato od svih, pa čak ni od članica EU-a. To je prepreka koju gledamo godinama i teško ju je premostiti, mogu pozvati na deeskalaciju", kaže Milanović i dodaje:

Anketa | Nakon četiri decenije: Stanovnici Sarajeva se provozali u novim tramvajima

Anketa | Nakon četiri decenije: Stanovnici Sarajeva se provozali u novim tramvajima

"Svijet ne miruje, povijest nije stala. Imamo neriješenu situaciji u regiji, u Beogradu je vlast koja lupeta o 'srpskom svetu'".

Govorio je i o Crnoj Gori i BiH. Milanović smatra ozbiljnom situaciju u Crnoj Gori u kojoj dio političara i njihovih pristalica ne žele Crnu Goru kao nezavisnu državu, prenosi portal vijesti.hrt.hr.

"U članici NATO-a, Hrvatskoj susjednoj zemlji, stanje je takvo da dio političkih stranaka Crne Gore direktno odgovara vlastima u Beogradu", rekao je.

"Za razliku od Crne Gore Hrvati u Bosni i Hercegovini vide Sarajevo kao svoj glavni grad i stalo im je do BiH i stalo im je do toga da ih kao konstitutivni narod predstavlja političar kojega su oni izabrali", naglasio je predsjednik Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije