Burne reakcije na izjave Milanovića: Logika Vučićeva, a uzor - "srpski svet"

22
Radiosarajevo.ba
Burne reakcije na izjave Milanovića: Logika Vučićeva, a uzor - "srpski svet"
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Žustre reakcije na Milanovićevu izjavu

Izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da je on predsjednik i Hrvata u Bosni i Hercegovini, iliti "predsjednik svih Hrvata", kako je pokojni Franjo Tuđman volio da ga zovu, izazvala je dosta komentara na društvenim mrežama.

Pojedini twitteraši su primijetili da je Milanović na izborima 2019. godine osvojio tek 4,58 glasova bh. Hrvata, za razliku od Kolinde Grabar-Kitarović koja je imala podršku više od 66 posto glasača na izborima u susjedstvu, a koji žive u Bosni i Hercegovini.

"Zoran Milanović nije legitimni predsjednik Hrvata iz BiH, koji su, ipak, većinom glasali za Kolindu Grabar Kitarović. Možda ju je zbog toga poveo sa sobom u Sjedinjene Američke Države, zbog legitimnosti", našalio se na Twitteru ugledni bh. historičar, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Husnija Kamberović.

Najnovije informacije iz Brisela: Još jedna zemlja 'skeptična' po pitanju otvaranja pregovora s BiH?

Najnovije informacije iz Brisela: Još jedna zemlja 'skeptična' po pitanju otvaranja pregovora s BiH?

Crnogorski politički analitičar Ljubomir Filipović je, također, komentirao istup hrvatskog predsjednika, prepoznajući političke matrice slične predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću s kojim se Milanović ovih dana, kao svađa, na javnoj sceni.

"Dobro je što Milanović podržava Crnu Goru, ali ako kaže da je predsjednik svih Hrvata u Bosni i Hercegovini, onda slijedeći istu logiku - Vučić je predsjednik svih Srba u Crnoj Gori...A to nije dobra logika…", smatra Filipović.

Reditelj Dino Mustafić istakao je da je ovo "nerazumno, drsko i neustavno".

"Manipulativno i netačno. Ovo nije čak ni Tuđman nikada rekao. Ovom se izjavom predsjednik Hrvatske delegitimirao kao ozbiljan i konstruktivan političar već stao u red desnih populista uz bok Janši i Orbanu", konstatirao je Mustafić.

Mehmed Agović, poznati bh. novinar, urednik i bivši direktor BHRT-a također je primijetio hegemonistička nastojanja zapadnih susjeda.

"Milanović je samo potvrdio trajnu aktuelnost hegemonističkih težnji režima Hrvatske iz 90-ih: o političkom statusu i potrebama građana BiH hrvatske nacionalnosti treba da se odlučuje u Zagrebu, a ne u Sarajevu. Hrvatski politički i državni prostor po uzoru na 'srpski svet'", napisao je Agović.

Prof. dr. Edin Smajić iz Sarajeva, je također, dodao:

"Gospodine Predsjedničke, zli ste, i ovo je tako ponižavajuće", napisao je Smajić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije