Milan Tegeltija odgovorio na poziv Bakira Izetbegovića da podnese ostavku

J. Ć.
Milan Tegeltija odgovorio na poziv Bakira Izetbegovića da podnese ostavku
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija

U Centrali SDA u Sarajevu sinoć je održana dugosatna sjednica Predsjedništva ove stranke, na kojoj je bilo riječi o brojnim teškim temama kao što su formiranje Vlade FBiH, afera "Respirator", pokretanje istrage protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muamera Šehovića...

Novinarima se na pres konferenciji tokom pauze obratio Bakir Izetbegović koji je između ostalog komentirao i saopćenje Visokog tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH)

Izetbegović je tom prilikom rekao da ni na koji način nisu ugrozili poziciju glavne Tužiteljice BiH Gordane Tadić svojim istupima u javnosti, kojima su oštro kritikovali hapšenje premijera FBiH Fadila Novalića.

Istaknuo je da je, kada je riječ o aferi Potkivanje, nedvosmisleno šta se desilo i da se Milan Tegeltija odmah trebao povući, te da SDA ostaje pri tom zahtjevu.

"Milan Tegeltija je svojevremeno, imali smo te snimke, to je nedvosmisleno šta se tu desilo i on je trebao odmah da se povuće sa te pozicije", kazao je jučer Izetbegović.

Povodom te izjave kontaktirali smo predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltiju, koji je za portal Radiosarajevo.ba kazao da niti jedna politička partija uključujući i SDA nije ovlaštena pokretati bilo kakve inicijative za smjenu predsjednika VSTV-a ili bilo kojeg drugog nosioca pravosudne funkcije.

"Prema tome, kako sam to rekao i kada je bila u pitanju glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, to nisu zahtjevi o kojima se uopšte ozbiljno može i razgovarati a kamoli po njima postupati. Pokušajima medijskog oživljavanja nekih propalih pokušaja podmetanja meni kao predsjedniku VSTS-a, očito se želi skrenuti pažnja i pridobiti podrška javnosti u delegitimizaciji i stavljanju pod kontrolu pravosudnog sistema BiH", kazao je za Radiosarajevo.ba Milan Tegeltija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije