Izetbegović: Milan Tegeltija se mora povući

M. R. S.
Izetbegović: Milan Tegeltija se mora povući
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Predsjedništvo SDA

U Centrali SDA u Sarajevu u toku je redovna sjednica Predsjedništva ove stranke, na kojoj je bilo riječi o brojnim teškim temama kao što su formiranje Vlade FBiH, afera "Respirator", pokretanje istrage protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muamera Šehovića...

Novinarima se na pres konferenciji tokom pauze obratio Bakir Izetbegović između ostalog komentirao i saopćenje Visokog tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH)

Izetbegović je rekao da ni na koji način nisu ugrozili poziciju glavne Tužiteljice BiH Gordane Tadić svojim istupima u javnosti, kojima su oštro kritikovali hapšenje premijera FBiH Fadila Novalića.

Istakao je da je, kada je riječ o aferi Potkivanje, nedvosmisleno šta se desilo i da se Milan Tegeltija odmah trebao povući, te da SDA ostaje pri tom zahtjevu.

"Milan Tegeltija je svojevremeno, imali smo te snimke, to je nedvosmisleno šta se tu desilo i on je trebao odmah da se povuće sa te pozicije" izjavio je Izetbegović.

Sjednica Predsjedništva održava se nakon što je ostavku na mjesto ministra sigurnosti BiH podnio Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a i koji je rekao da je državni novo završena priča za ovu stranku.

Kazao je da SDA, HDZ BiH i SNSD imaju dovoljno ruku za usvajanje odluka. Radončić je također kazao da nema prepreke da SDA sada predloži kandidata za ministra sigurnosti.

Prema nekim nezvaničnim informacijama, za Radončićevog nasljednika na funkciji ministra sigurnosti BiH iz SDA razmišljaju o tri kandidata: Mirsad Vilić, aktuelni čelnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Hazim Rančić, zamjenik ministra finansija i trezora BiH i Adil Osmanović bivši ministar civilnih poslova BiH i aktuelni parlamentarac.

Očekuje se da SDA donese jasne zaključke u vezi formiranja Vlade FBiH, a što je i jasan stav zemalja članica PIC-a. Očekuje se da će biti govore i o aferi "Respiratori" u kojoj je uhapšen premijer FBiH Fadil Novalić, koji, inače, danas prisustvuje ovoj sjednici.

Također se očekuje rasprava i o aferi "Respiratori", kao i pokretanju istrage protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muamera Šehovića u vezi trgovine utjecajem u slučaju izbora čelnika KO SDA Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije