Tegeltija odgovorio na navode Suda BiH

J. Ć.
Tegeltija odgovorio na navode Suda BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija

Tenzije između Suda Bosne i Hercegovine i VSTV-a nastavile su se i danas.

Nakon što je predsjednik VSTV-a Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija u medijima dao izjavu tokom gostovanja na N1 kao i na "drugim elektronskim i printanim medijima", Sud BiH je danas objavio saopćenje sljedećeg naslova - "Predsjednik i pojedini članovi VSTV-a BiH dezavuišu javnost".

Sud je podsjetio predsjednika VSTV-a BiH da je suprotno evropskim standardima o odgovornosti i transparentnosti, da predsjednik VSTV-a, sudija po zvanju i stranka u postupku, u medijima i javnosti iznosi opravdanje za akte koje je Sud poništio i obrazložio. To je, kako su naveli, nedozvoljeno komentarisanje presude, a također predstavlja i dezavuisanje javnosti.

Iz Suda BiH tvrde da je Milan Tegeltija iznio "niz netačnih informacija".

Tim je povodom Milan Tegeltija odgovorio je na saopćenje Suda BiH.

"Sud BiH o argumentima i tvrdnjama stranaka u postupku, a VSTS je u ovom konkretnom slučaju stranka u postupku, treba da se izjašnjava u zakonom predviđenom postupku po pravnim lijekovima a ne da putem medija odgovara na argumente stranaka", kazao je za Radiosarajevo.ba Tegeltija.

Smatra da je potpuno neprimjereno da Sud BiH u javnoj raspravi zastupa presudu protiv koje je najavljeno pravno sredstvo od strane stranke, a o kojem će taj isti sud odlučivati.

"Time se narušava pretpostavka nepristrasnosti u drugostepenom postupku i uopšte na taj način se dovodi u pitanje djelotvornost pravnog lijeka. Ukoliko Sud unaprijed zauzima stav o presudi, na koju je najavljeno pravno sredstvo tom istom sudu, presuda koju je donio sud BiH u odnosu na pravilnik. VSTS proizvodi pravno dejstvo u sitemu i donosilac pravilnika (VSTS) , u ovom slučaju odlučujući o podnošenju pravnih lijekova, ima pravo da raspravlja o presudi koja ukida pravilnik čiji je donosilac, jer ulaganje pravnog lijeka zavisi od stava donosioca pravilnika o ispravnosti odluke na koju treba da se odluči da li će i koji pravni lijek upotrijebiti", zaključio je Milan Tegeltija.

Dodajemo još da putem istog saopćenja Sud Bosne i Hercegovine poziva predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, da kao savjestan nosilac sudijske funkcije, prekine medijske istupe kojim komentariše presudu Suda Bosne i Hercegovine i odustane od stvaranja javnog mnijenja da su Pravilnik i Kriteriji poništeni iz razloga koji nisu pravne prirode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije