Meteorolozi najavljuju promjenu vremena. Stiže snijeg - evo u kojim dijelovima BiH će prvo padati

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi najavljuju promjenu vremena. Stiže snijeg - evo u kojim dijelovima BiH će prvo padati
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Meteorolozi najavljuju novi snijeg

U Bosni i Hercegovini u utorak, 16. aprila, preovladava sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Na dijelu sjevera, istoka i jugoistoka je pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 6; Široki Brijeg i Zvornik 12; Sokolac i Zenica 13; Doboj, Ivan Sedlo i Tuzla 14; Banja Luka, Drvar, Livno i Mostar 15; Bijeljina i Trebinje 17; Prijedor, Sarajevo i Srebrenica 18; Bugojno, Gradačac i Sanski Most 19; Neum 20; Bihać 21°C.

Danas u prvom dijelu dana sunčano uz malu do umjerenu naoblaku i jugo koje će usloviti više temperature zraka. Od sredine dana postepeno pogoršanje vremena sa sjeverozapada koje će usloviti zahlađenje i do kraja dana će se proširiti na cijelu zemlju. U Bosni u nizinama prvo će padati kiša koja u večernjim satima i tokom noći na srijedu može prelaziti u susnježicu ili snijeg, a u višim područjima će padati samo snijeg.

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

U Hercegovini će većinom padati kiša, a snijeg može padati na planinama. Vjetar umjeren i jak južnog smjera. U drugom dijelu dana vjetar postepeno mijenja smjer na sjever. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28°C, sa dolaskom padavina u opadanju.

U Sarajevu veći dio dana umjerena naoblaka. Jače naoblačenje i kiša se očekuju u večernjim satima. U noći na srijedu može padati i susnježica. Najviša dnevna temperatura zraka oko 25°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati sa odmicanjem dana. Prije podne ugodnije, potom vjetrovito, sa padavinama i zahlađenjem koje će se sa sjevera i sjeverozapada širiti prema ostatku zemlje. Hronični bolesnici i meteoropate imaće izraženije tegobe. Moguće su reakcije u vidu glavobolje, promjene raspoloženja, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda. Također, usljed osjetnijeg pada temperature, astmatičari i osobe sa ishemijskim problemima trebaju biti oprezniji, te izbjegavati boravak na otvorenom i izlaganje jačim naporima.

Objavljena je proignoza do subote:

U srijedu 17.4.2024. u Bosni i Hercegovini veći dio dana pretežno oblačno vrijeme. U Bosni će padati susnježica ili snijeg, a u nizinama će padati i kiša. U Hercegovini će većinom padati kiša, snijeg može padati na planinama. Djelomično smanjenje oblačnosti i prestanak padavina u poslijepodnevnim i večernjim satima. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 4°C, na jugu zemlje od 8 do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10°C, na jugu zemlje od 12 do 16°C. 

U četvrtak 18.4.2024. u Bosni i Hercegovini djelomično vedro. Širom zemlje lokalni pljuskovi se očekuju od sredine dana prema večernjim satima. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 4°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 14°C, na jugu zemlje do 17°C.

Poznati meteorolog objavio prognozu za april: 'Stiže veliko zahlađenje, a sa njim i snijeg'

Poznati meteorolog objavio prognozu za april: 'Stiže veliko zahlađenje, a sa njim i snijeg'

U petak 19.4.2024. u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Povremeno slaba kiša može padati na području Hercegovine, centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Na planinama slab snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 3°C, na jugu do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 16°C. 

U subotu 20.4.2024. više sunčanog vremena prije podne. Naoblačenje se očekuje u drugoj polovini dana koje će usloviti slabu kišu. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 3°C, na jugu do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16°C, na jugu zemlje do 18°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije