Mektić: Trenutna procjena stanja sigurnosti u BiH prilično usložnjena

Fena
Mektić: Trenutna procjena stanja sigurnosti u BiH prilično usložnjena
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je danas, na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kazao da je trenutna procjena stanja sigurnosti u BiH prilično usložnjena.

Dodao je da policijske agencije u BiH aktivno i budno prate sva dešavanja usmjerena na moguće ugrožavanje sigurnosti, te su spremne adekvatno reagovati u svakom mogućem trenutku i na svaki mogući izazov.

Mektić je ovo kazao odgovarajući na pitanje zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjane Krišto koja je, u dijelu sjednice koji se odnosi na poslanička pitanja, zatražila od ministra sigurnosti BiH ocjenu stanja ukupne sigurnosne situacije u BiH, te odgovor šta je Ministarstvo sigurnosti konkretno poduzelo po tom pitanju kako bi zaštitilo sve narode i građane u BiH i sigurnosnu situaciju u zemlji održali na najvišem nivou.

"Aktivno se razmjenjuju obavještajna saznanja među sigurnosnim agencijama u BiH i u skladu s procjenom poduzimaju odgovarajuće preventivno-represivne mjere", kazao je ministar Mektić, napominjući da na ovako složeno, kompleksno pitanje ne može odgovoriti u dva minuta, koliko je Poslovnikom predviđeno za davanje odgovora.

Po njegovim riječima, postoje i vrlo detaljna saznanja i informacije, dokumentacija kojima raspolažu sigurnosne agencije o aktivnostima ekstremističkih grupa na tlu BiH.

"Ove grupe, ovisno o profilu djelovanja, mogu se podijeliti u one koje promovišu ekstremna religijska, nacinalistička, unitaristička, separatistička stajališta i jedan od njih izražava spremnost na nasilne akcije. Pojedine od ovih grupa su međusobno ideološki povezane sa srodnim organizacijama na području Balkana i s određenim kriminalnim sutrukturama u regiji", naveo je Mektić.

Njihove aktivnosti se, dodaje on, kreću od javnih istupanja pojedinih pripadnika tih organizacija, uz upotrebu govora mržnje na mjestima javnog okupljanja, ili posredstvom određenih internet portala i drugih mas medija pa do ispisivanja grafita, postavljanja i distribucije plakata uvredljivog ekstremnog sadržaja, „koji pod plaštom patriotizma i sličnih konstrukcija izražavaju, promovišu, šire, podstiču nacionalnu, vjersku i rasnu mržnju i netrpeljivost“.

Mektić kaže da su ove organizacije razvile metodologiju kojom propagiraju ekstremizam usmjeren na najranjivije kategorije u društvu - povratničku, izbjegličku populaciju, manjinsko stanovništvo druge vjerske pripadnosti u područjima gdje su drugi većinska populacija.

"I ranije su koristili nasilni ekstremizam u napadima na objekte od vjerskog značaja, nadgrobne spomenike, kao i na vjernike drugih vjeroispovjesti prilikom obavljanja vjerskih obreda i u tim objektima. Cilj im je zastrašivanje i širenje straha među ciljnim grupama i napad na ciljeve u bh. društvu", kazao je ministar Mektić.

S obzirom na ograničeno vrijeme za davanje odgovora, predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić prekinuo je ministra Mektića koji je kazao da će cjelovit odgovor dostaviti u pisanoj formi.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto se zahvalila ministru Mektiću na „pokušaju“ da odgovori, te je prihvatila da joj u narednih nekoliko dana dostavi pismeni izvještaj koji će, kako je kazala, podijeliti sa Domom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije