Drugi dan protesta boraca u Sarajevu: Ovo je fašistička država, stid nas je borbe

F. Z.
Drugi dan protesta boraca u Sarajevu: Ovo je fašistička država, stid nas je borbe
FOTO: Radiosarajevo.ba / Drugi dan protesta boraca u Sarajevu
Demobilizirani borci po ko zna koji put i danas su se okupili ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, nakon jučerašnjih demonstracija tokom kojih su pokušali da provale u zgradu ove institucije.

Kako su to i najavili oni su se počeli okupljati ispred zgrade zbog sjednice koja je najavljena za 10 sati, a navodno već se održava Kolegij Zastupničkog doma na kojem će biti odlučeno o nastavku sjednice. Također, novinarske ekipe zabilježile su kako je većina parlamentaraca jutros došla na vanrednu sjednicu, iako su jučer evakuirani nakon prekida sjednice zbog protesta boraca.

Borci uporno tvrde kako se neće maknuti s protesta sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, te da traže od vlade da ispune njihova tri zahtjeva: ukidanje finansiranja boračkih organizacija, objavljivanje boračkog registra i uvođenje naknade za demobilizirane borce i razvojačene branitelje.

"Naše zahtjeve znaju više i ptice na grani, mi smo ih odavno predali i tražimo da oni budu ispunjeni kako bi imali pravedniju situaciju za borce. Nemamo nikakve informacije da li će biti razmatrane situacije. Mene je stid što sam se borio za održavu, ovo je fašistička država, sve je korumpirano i jučerašnja situacija je užasna. Političari nemaju sluha za pregovore, mi smo ponudili zahtjeve, uradili svoj zadatak. Za danas ne znam šta će se dešavati", istaknuo je za Radiosarajevo.ba Naim Salihović, jedan od boraca koji se danas nalazi na protestima.

Podsjećamo, borci su jučer počeli mirne proteste ispred zgrade Parlamenta Federacije, ali su u roku od nekoliko sati izbili brojni incidenti na protestima. Borci su, naime, u jednom trenutku protesta silom pokušali probiti kordon policije i ući u zgradu Parlamenta, no u tome su ih spriječili policijski službenici primjenom sile.

 

Nedugo nakon evakuacije zastupnika razišli su se i bivši borci, a koji su se danas ponovo okupili ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Inače, posljednja redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH održana je 26. decembra 2017. godine, a Zastupnički dom Parlamenta FBiH u međuvremenu je 28. decembra, 17. januara, 23. januara i 24. januara održao četiri vanredne sjednice.

Podsjećamo, demobilizirani borci već nekoliko mjeseci u odvojenim grupama protestiraju širom BiH traže uvođenje jedinstvenog registra, prestanak finansiranja boračkih udruženja i borački dodatak. Jedna grupa boraca protestirala je i prošle sedmice u Sarajevu sa identičnim zahtjevima, ali je njihov protest bio kratkotrajan.

Najveći protesti boraca zabilježeni su 28. februara 2018. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine, tokom kojih su blokirane veće saobraćajnice u brojnim gradovima Bosne i Hercegovine. Blokada je bila posebno izražena u Vogošći, zbog čega je bio blokiran izlaz iz Sarajeva, te blokade u blizini Zenice, Tuzle i Konjica.

Sve ove blokade su, policijskim djelovanjem kroz pregovore ili primjenom sile, razbijene u narednim danima, čime je tada završen veliki bunt boraca u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije