Borci se razišli ispred zgrade Parlamenta FBiH, najavili masovnije proteste

Radiosarajevo.ba
Borci se razišli ispred zgrade Parlamenta FBiH, najavili masovnije proteste
FOTO: Radiosarajevo.ba / Policija ispred Parlamenta FBiH
Demobilizirani borci koji su danas protestirali ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) razišli su se nešto prije 19 sati te su se odlučili povući u kamp ispred zgrade Vlade Federacije BiH.

Za sutra je najavljen nastavak protesta u puno većem broju, a sve konkretne odluke o terminu početka protesta borci će donijeti u toku noći.

Policija je iz hola zgrade Federalnog parlamenta udaljila novinare. Nakon toga su pripadnici Federalne uprave policije (FUP evakuirali sve zastupnike iz Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Borci su danas nakon višesatnih protesta u poslijepodnevnim satima pokušali ući u zgradu Parlamenta FBi), ali ih je u tome spriječila policija.

Borci su u zgradu pokušali ući nakon što je došlo do fizičkog obračuna s policijom te su pokušali izvršiti pritisak kako bi bila zakazana posebna tematska sjednica Parlamenta, na kojoj bi se raspravljalo o tri zahtjeva boraca, a kako saznajemo, jednom borcu je pozlilo te mu je pomoć pružila ekipa Hitne pomoći Kantona Sarajevo.

 Danas je skoro stotinu demobiliziranih boraca Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća odbrane stiglo ispred zgrade Parlamenta FBiH, kako bi protestom zatražili da se njihovi zahtjevi uvrste na dnevni red sjednice.

Tokom okupljanja oni su poručili kako žele da Parlament napokon započne raspravu o njihovim zahtjevima, te da se neće skloniti s platoa.

"Razlog okupljanja danas je zato što od Parlamenta zahtijevamo da sazove tematsku sjednicu da bi se izjasnili o naša tri zahtjeva. I ptice na grani već znaju koje su to tačke, nema potrebe da ponavljam. Povodom tih nezadovoljstava mi smo izlazili na proteste, bile su i blokade puteva, pa kažu da se obratimo institucijama. Evo mi smo došli da se obratimo instituciji, da od njih tražimo da samo zakažu sjednicu i zamolili bismo parlamentarce da odvoje tri sata svog vremena za nas koji smo odvojili tri-četiri godine. Neka se izjasne ko je uz nas, a ko nije", istaknuo je za Radiosarajevo.ba jedan od učesnika ovih protesta Damir Džafo, bivši borac Armije RBiH iz Gračanice.

Demobilizirani borci već nekoliko mjeseci u odvojenim grupama protestiraju širom BiH traže uvođenje jedinstvenog registra, prestanak finansiranja boračkih udruženja i borački dodatak. Jedna grupa boraca protestirala je i prošle sedmice u Sarajevu sa identičnim zahtjevima, ali je njihov protest bio kratkotrajan.

 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije