Protest demobiliziranih boraca u Sarajevu: Blokada Parlamenta dok ne zakažu sjednicu

N. K.
Protest demobiliziranih boraca u Sarajevu: Blokada Parlamenta dok ne zakažu sjednicu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Novi protest boraca ispred zgrade Parlamenta FBiH
Gotovo stotinu demobiliziranih boraca Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća odbrane stiglo je ispred zgrade Parlamenta FBiH, kako bi protestom zatražili da se njihovi zahtjevi uvrste na dnevni red sjednice.

Tokom okupljanja oni su poručili kako žele da Parlament napokon započne raspravu o njihovim zahtjevima, te da se neće skloniti s platoa uoči vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja bi trebala početi oko 14 sati.

"Razlog okupljanja danas je zato što od Parlamenta zahtijevamo da sazove tematsku sjednicu da bi se izjasnili o naša tri zahtjeva. I ptice na grani već znaju koje su to tačke, nema potrebe da ponavljam. Povodom tih nezadovoljstava mi smo izlazili na proteste, bile su i blokade puteva, pa kažu da se obratimo institucijama. Evo mi smo došli da se obratimo instituciji, da od njih tražimo da samo zakažu sjednicu i zamolili bismo parlamentarce da odvoje tri sata svog vremena za nas koji smo odvojili tri-četiri godine. Neka se izjasne ko je uz nas, a ko nije", istaknuo je za Radiosarajevo.ba jedan od učesnika ovih protesta Damir Džafo, bivši borac Armije RBiH iz Gračanice.

Dodao je i kako će borci ispred zgrade Parlamenta FBiH ostati, ako je potrebno, do sutra, te da će noćiti i protestirati sve dok ne bude ispunjen njihov zahtjev za sazivanjem sjednice.

"Trebao bi neko da izađe da se obrati. Svaki političar bi trebao da nađe vremena da se obrati ovim veteranima, bivšim borcima Armije RBiH i HVO-a. Ako znamo u ovoj državi kako se i na koji način radi ne možemo očekivati mnogo. Sad je na njima da pokažu svoj obraz. Jednostavno ako nas je bilo 200.000 po završetku rata, odakle nas sada pola miliona, a znamo da nam je pola države okupirano. Kažu da je 2. korpus imao 120.000 pripadnika, a 50 kilometara od nas se desio genocid u Srebrenici. Ljudi, to je ogromna sila vojna, a da dozvolimo da nešto ne štitimo", zaključio je Džafo.

Podsjećamo, demobilizirani borci već nekoliko mjeseci u odvojenim grupama protestiraju širom BiH traže uvođenje jedinstvenog registra, prestanak finansiranja boračkih udruženja i borački dodatak. Jedna grupa boraca protestirala je i prošle sedmice u Sarajevu sa identičnim zahtjevima, ali je njihov protest bio kratkotrajan.

Najveći protesti boraca zabilježeni su 28. februara 2018. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine, tokom kojih su blokirane veće saobraćajnice u brojnim gradovima Bosne i Hercegovine. Blokada je bila posebno izražena u Vogošći, zbog čega je bio blokiran izlaz iz Sarajeva, te blokade u blizini Zenice, Tuzle i Konjica.

Sve ove blokade su, policijskim djelovanjem kroz pregovore ili primjenom sile, razbijene u narednim danima, čime je tada završen veliki bunt boraca u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije