Demobilizirani borci ponovo na ulicama Sarajeva: Ne odustajemo, past će mrtva glava

E. H.
Demobilizirani borci ponovo na ulicama Sarajeva: Ne odustajemo, past će mrtva glava
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Novi protesti demobiliziranih boraca ispred Parlamenta FBiH u Sarajevu
Kako su prethodno i najavili, grupa demobiliziranih boraca danas se u prijepodnevnim satima okupila ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, odakle su borci mirnom šetnjom krenuli prema zgradi Federalnog parlamenta.

Najavljeno je da će borci i danas, kao i prošloga mjeseca (28. februara, op.a.), blokirati saobraćaj, ali iz policije tvrde kako im protesti nisu ranije najavljeni.

"Nemamo mi informacija o tome gdje će biti održani protesti, a zavisi od situacije da li će biti pojačana frekvencija policijskih službenika koji bi mogli osiguravati takav skup", kratko su prokomentirali iz Operativnog centra MUP-a KS-a.

Ipak, iako ne postoje najave u MUP-u KS-a, 50-ak demobiliziranih boraca okupilo se ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, kako su to ranije i potvrdili za Radiosarajevo.ba, gdje će iskazati svoj protest zbog neodržavanja sjednice ove institucije, na kojoj bi bilo raspravljano o njihovim zahtjevima.

"Nećemo odustajati. Past' će mrtva glava", poručili su borci.

Također, dodali su i kako će, ukoliko je to potrebno, "noćiti ispred zgrade Parlamenta FBiH", sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Prema informacijama medija, protesti boraca održavaju se i u Goraždu, gdje se okupio veliki broj nezadovoljnih, demobiliziranih boraca, koji smatraju da su njihova prava ugrožena neaktivnošću vlade.

Ipak, indikativno je da današnje proteste i navodnu blokadu saobraćaja prati velika razjedinjenost boraca, te je vrlo teško odrediti koje grupe boraca će danas izaći na proteste. To smo istražili, o čemu možete čitati pod naslovom FBiH / Borci razjedinjeni u borbi: Jedni ne žele blokadu, drugi ne znaju šta blokiraju.

Podsjećamo, 28. februara 2018. godine počeli su veliki protesti demobiliziranih boraca iz Federacije BiH, tokom kojih su blokirane veće saobraćajnice u brojnim gradovima Bosne i Hercegovine. Blokada je bila posebno izražena u Vogošći, zbog čega je bio blokiran izlaz iz Sarajeva, te blokade u blizini Zenice, Tuzle i Konjica.

Sve ove blokade su, policijskim djelovanjem kroz pregovore ili primjenom sile, razbijene u narednim danima, čime je tada završen veliki bunt boraca u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije