Mehmedović objavio podatke: "Bošnjaci su majorizirani, u državnim institucijama ih je 800 manje"

17
Radiosarajevo.ba
Mehmedović objavio podatke: "Bošnjaci su majorizirani, u državnim institucijama ih je 800 manje"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Šemsudin Mehmedović

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović (SDA) govorio je na današnjoj press konferenciji o nacionalnoj zastupljenosti u državnim institucijama.

U januaru je, kako je rekao, zatražio od 75 državnih organa da dostave podatke o nacionalnoj zastupljenosti u državnim institucijama. Naglasio je kako podaci pokazuju da su Bošnjaci neravnopravni u institucijama.

"Čista su neistina i izmišljotina tvdnje koje dolaze od pojedinih zastupnika Europskog parlamenta, zvaničnih institucija Hrvatske i domaćeg HDZ-a, da su Hrvati majorizirani i neravnopravni u BiH. Također, nisu istiniti ni navodi zvaničnika iz Srbije i RS da su Srbi ugroženi unitarizacijom koju provode Bošnjaci", rekao je Mehmedović.

Nevjerovatan transfer: Bivši igrač Dinama potpisuje za Barcelonu?

Nevjerovatan transfer: Bivši igrač Dinama potpisuje za Barcelonu?

Mehmedović navodi da je Bošnjaka u institucijama za 783 manje nego što zakon potpisuje i u debalansu su u 58 od 71 institucija. 

"Ponavljam, skoro 800 Bošnjaka manje! Prema popisu ih 2013. godine, u BiH živi 50,11 posto Bošnjaka, 30,78 posto Srba, 15,43 posto Hrvata i 3,68 posto Ostalih. Samo vas podsjećam da je i visoki predstavnik Schmidt, mijenjajući Ustav Federacije na dan izbora, koristio popis iz 2013. godine", rekao je Mehmedović.

Istakao je da je zaposleno 423 Srba i 478 Hrvata više od broja koji im pripada zakonu.

Šemsudin Mehmedović
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Šemsudin Mehmedović

"U skoro svim državnim institucijama sa sjedištem u RS, Srba je najviše i to na 293 pozicije više od broja koji im pripada. Bošnjaka je puno manje i u minusu su od 330 od pripadajućeg broja", navodi zastupnik SDA.

Poručio je kako neće djelovati samo politički već i pravno te pozvao nadležne institucije da reaguju u skladu s nadležnostima i zakonskim propisima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije