Mehmedović: "Ako neko iz SDA nasjedne na Dodikov plan, neće to biti kraj BiH, već kraj Bošnjaka"

11
Radiosarajevo.ba
Mehmedović: "Ako neko iz SDA nasjedne na Dodikov plan, neće to biti kraj BiH, već kraj Bošnjaka"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Šemsudin Mehmedović

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović (SDA) oglasio se nakon prijetnji predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika. Dodik je 'pozvao Hrvate da se zajedno sa Srbima povuku iz državnih institucija'.

"Dokle smo došli: Dodik je prepoznao trenutak da nas pozove da otjeramo strance – Rušitelj BiH i  negator genocida nas zove da krenemo u antikolonijalnu pobunu protiv Amerike", kazao je Mehmedović.

Mehmedović navodi da, ili je Dodik pogrešno protumačio poteze vrha SDA i ono što vrh SDA poručuje Americi i medjunarodnoj zajednici, ili je nešto drugo, puno opasnije u pitanju.

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

"Ali, došli smo do te najopasnije tačke od Daytona kad je Dodik prepoznao da je pravi trenutak da bi mu se Bošnjaci mogli pridružiti u pobuni protiv Amerike. Ako neko iz SDA nasjedne na ovaj plan, neće to biti kraj Daytona i BiH, već kraj Bošnjaka. Neka dobro razmisle!

Ako Dodik i ubijedi Hrvate da se jednokratno povuku iz instituacija BiH, i ako mu se u tome pridruže Bošnjaci, kako bi krenula pobuna protiv Amerike i tjeranje stranaca iz BiH, onda ništa više neće biti isto: oprali bi sve što je RS, Srbija i Hrvatska radila od 1992. do danas.

Dodik se boji i upozorava da stranci planiraju uvesti trupe u BiH i zato poziva na veliki dogovor izmedju tri naroda kako bi se otjerali stranci i OHR prije dovođenja trupa. Računa na rezervu kod SDA zbog Schmidtovih odluka oko vlade Federacije i zato bira ovaj trenutak. Računa i na to da inspiriše SDA izlaskom Srba i Hrvata iz institucija BiH, da mu se SDA pridruži kako bi srušila Šestorku u Vijeću Ministara i Osmorku u Federaciji. Vrlo opasan plan koji neki od Bošnjaka mogu i zaželjeti", naveo je Mehmedović.

Ističe da je nekoliko puta upozoravao da je plan da se izazove gnjev kod Bošnjaka kako bi oni postali izvođači radova za arhitekte iz Hrvatske i Srbije na rušenju OHR-a i Amerike u BiH i na Balkanu.

"Očito da je došao taj trenutak kao otvoreni poziv. Bosanci, ne nasjedajte za mrvicu vlasti da rušite domovinu! Podsjećam da je i Milanović govorio o dogovoru Hrvatske, Srbije i Turske oko BiH. I Escobar", naveo je Mehmedović.

Dodik otvoreno prijeti državi BiH: Pozvao Hrvate da zajedno sa Srbima napuste institucije BiH

Dodik otvoreno prijeti državi BiH: Pozvao Hrvate da zajedno sa Srbima napuste institucije BiH

Podsjetimo, Dodik je poručio Sjedinjenim Američkim Državama da neće određivati kako će se ovdje stvari rješavati. Bosnu i Hercegovinu je nazvao kolonijom i sebe je predstavio kao vođom antikolonijalne pobune. Bošnjake je pozvao da mu se pridruže u toj pobuni.... ili će početi povlačenje stranaca iz Bosne i Hercegovine ili će oni ovdje uvesti svoje trupe. Smatra da još postoji šansa za razgovor i da u tom dijalogu Sarajevo može, kako je naveo, nešto i da izvuče.

"Ako sami budemo donosili odluke, neće dobiti ništa. Nudimo razgovor bez stranaca, da vidimo šta je moguće. Ako neće dijalog, svjesno biraju neizvjesnost", izjavio je Dodik za srbijanski list Politika.

Poručio je da RS odbija da živi, kako je rekao, u neustavnoj Bosni i Hercegovini.

"Da ne otkrivam sve detalje, reći ću dio. Bosna i Hercegovina će funkcionisati samo dok u njenim strukturama sjede sva tri naroda. Pokušavam da ubijedim Hrvate da jednokratno napustimo institucije Bosne i Hercegovine", naglasio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije