Šemsudin Mehmedović: "Milanovićev cirkus u Mostaru"

13
Radiosarajevo.ba
Šemsudin Mehmedović: "Milanovićev cirkus u Mostaru"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Šemsudin Mehmedović

Zastupnik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović o posjeti Zorana Milanovića, hrvatskog predsjednika Mostaru.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Mostar je BiH što i Vukovaar Hrvatskoj: Šta bi Hrvati rekli da im Vučić drži govore u Vukovaru kao Milanović u Mostaru? Ili npr postroji srpske predstavnike u Vukovaru uz Marš na drinu! Kako bi se osjećali Hrvati Vukovara!?

Naida Hota-Muminović: Ovo nije štrajk upozorenja, Sivro je prijavljen policiji

Naida Hota-Muminović: Ovo nije štrajk upozorenja, Sivro je prijavljen policiji

Pred dolazak predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića pred hrvatski dom Stjepan Kosača Čović kao organizator dočeka sa razglasa je pustio domoljubnu pjesmu "Moja zemlja Hrvatska" i to uživo u programu N1 Hrvatske za vijeme javljanja reportera N1 Ivana Krstića. Nije dakle himna BiH, niti Zemljo moja, već atmosfera slična onoj kakvu je u Herceg-Bosni organizirao Mate Boban.

Javno sam tražio da se ambasador Rusije proglasi personom non grata. I bit ću spreman uvijek reći za osobe koje rade protiv interesa BiH što ih pripada.
Da li je vrijeme i za Escobara? Sveo je problem BiH na korupciju, a problem ove zemlje su skoro 200 godina stare težnje Hrvatske i Srbije pod inostranim uticajima spram BiH, čiji su obrisi postali jasniji dolaskom Austro-Ugarske. Da, korupciju koju organizirano provode politike koje podržava upravo Escobar..

Uskoro bi mogli čuti od Escobara da Međunarodni sud za ratne zločine je samo pokriće za korupciju. I da je genocid u Srebrenici samo pokriće za korupciju. Da se pričom o korupciji ne prikriva ambicija Daytona da bude model za instaliranje poludržava u svijetu koje imaju polusuverenitet i koje su stalno razapete izmedju interesa svojih susjeda. Poludržave mogu biti samo u polusvijetu, koji on podržava, zvao se on "srpski" ili velikohrvatski, bosanskom narodu je to teror!

Pripremaju i lične karte nacionalno obojene, jesu li to EU vrijednosti, ili vrijednosti američke civilizacije!? NISU!

Da li to pripremate geto za sve koji su različiti od vaših viđenja!

To jednostavno nije fer ni prema ulozi USA u ratu u BiH i na Balkanu.

NATO, EU i USA direktno učestvuju u onome što radi Milanović u BiH. Ako nisu zašto ne kažu. Ne vidim da su ambasadari PIC-a regovali na retoriku i poteze Milanovića prema BiH i Bošnjacima. On tretira BiH kao kolonijalno vlasništvo Hrvatske. Ponaša se kao cirkusant prema našoj zemlji!

To je taj odnos koji se polako počinje širiti Evropom: ako je rezultat rata u BiH i u čemu promijenio političku kartu Evrope, onda je to jedna vrsta postkolonijalnog metoda ruskog sveta, srpskog sveta, ili - "nježne Velike Srbije" "nježne Velike Hrvatske".

U samo sedmicu dana, hrvatski premijer i hrvatski predsjednik prisutniji su (gromo)glasniji u Mostaru nego u Zagrebu ili Baranji. Umjesto da rješavaju ovisnost o ruskoj nafti i energentima koji dolaze preko Mađarske, razrušenu Baranju ... oni se sa Orbanovim ministrima bave BiH. Pa ni Tuđman ni Šušak nisu u sedam dana u dva navrata pohodili Mostar.

Mislim da bi bosanska politika morala redefinisati odnos prema miješanju Beograda i Zagreba: Ecobar (kao i Palmer) razgovore o BiH počinju u Zagrebu. I umjesto da dolazi sa stavo USA administracije, dolazi sa pameću Zagreba. Zašto bi Milanović i Plenković odustajali od tuđmanističkog odnosa prema BiH kad ni Escobar ne odustaje od istog", poručio je, između ostalog, Mehmedović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije