Zoran Milanović iz Mostara poručio: 'Dođi da vidiš, dođi da se diviš'

20
Radiosarajevo.ba
Zoran Milanović iz Mostara poručio: 'Dođi da vidiš, dođi da se diviš'
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u petak boravi u Mostaru, na obilježavanju 30. godišnjice osnivanja HVO-a.

"Moji preci su davno otišli u Dalmaciju iz BiH, kao i 90 posto Hrvata. Kad god dolazim ovdje, dolazim kao neko ko osjeća nešto, ali osjeća nešto daleko", rekao je Milanović, prenosi portal Direktno.

Kazao je da svima onima koji slušaju želi poručiti da je razina organizacije ovog skupa, kultura, stil, pristojnost, decentnost... bilo je na razini Europe.

Ramo Isak svečano dočekao Munjića i Selmanovića nakon oslobađanja

Ramo Isak svečano dočekao Munjića i Selmanovića nakon oslobađanja

"To pokazuje koliko ste uključivi, koliko imate stila, to sam već rekao. Pa i sam odabir imena patrona ovog doma, Herceg Stjepan Kosača, govori da gledate malo šire. Stjepan Kosača je puno šire od običnog velikaša.

Ja sam, kao što znate, političar već jedan niz godina. Bio sam član stranke koju sam volio i vodio, ali više nisam. Bio sam ljevičar i laburist, međutim, ja sam izabran da budem predstavnik svih Hrvata, i Hrvata izvan Hrvatske Republike, i toga se ne stidim, to je moja dužnost, to je moja prisega, moj zov svijesti i savjesti. Ni prema kome u BiH nemam predrasude, ni prema Srbima koji su bili agresori u ratu, ni prema Bošnjacima, koji su, nadam se, bolji partneri koji su nekada bili. Sve to potpune realnosti, i hrvatsko koje je u BiH neiskorjenjivo i bez kojega BiH nema.

Nema je niti bez Srba, niti bez Bošnjaka. Da bi to funkcioniralo kako Bog zapovijeda, potrebno je ispuniti neke uvjete, držati se obećanja, potpisanog i izrečenog, i to je, koliko ja razumijem, bit priče. Hrvatska je jedan od jamaca Daytona. Dayton je način da se završi rat, da opstane BiH, u tome su Hrvati dali ogroman utjecaj, s obzirom na našu brojnost, nesrazmjerno velik.

Hrvati kao malobrojan narod u BiH ne žele biti manjina, imati status manjine", kazao je Milanović, te poslao poruku svima onima koji su skeptični prema Bosni, prema Hercegovini, prema ulozi HVO-a u ratu, koja je bila sudbinska, značajna, pobjednička, lijepa - mogu samo reći - "dođi da vidiš, dođi da se diviš", citirajući pjesmu Ranka Bobana koju pjeva i kontroverzni Marko Perković Thompson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije