Kajtaz: 'Plenković je glasnogovornik Čovića u EU, Milanović pravi politički šou'

0
Radiosarajevo.ba
Kajtaz: 'Plenković je glasnogovornik Čovića u EU, Milanović pravi politički šou'
Print Screen / Faruk Kajtaz

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas boravi u Mostaru, na obilježavanju 30. godišnjice osnivanja HVO-a.

Faruk Kajtaz, novinar i politički analitičar komentirao je posjetu Milanovića, kao i Andreja Plenkovića koji je u utorak posjetio BiH povodom otvaranja Mostarskog sajma privrede, na televiziji N1.

Na pitanje novinarke da li su ove posjete neka vrsta političke ofanzive na našu državu, Kajtaz je kazao da ta politička ofanziva traje u zadnjih nekoliko godina, a ovih dana doživljava svoj klimaks.

Detalji nove policijske akcije u Sarajevu: Objavljeni inicijali šest uhapšenih osoba

Detalji nove policijske akcije u Sarajevu: Objavljeni inicijali šest uhapšenih osoba

"Čini mi se da taj Privredni sajam u zadnjih nekoliko godina sve više postaje neka vrsta političkog sajma gdje oni koji govore na Sajmu, važniji su od samog sadržaja", istakao je Kajtaz.

Osvrnuo se na poruke koje su političari poslali, s naglaskom na izjave mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta.

Istakao je da je Plenković snažan zagovaratelj svega onoga što predlaže predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović.

"On je na neki način glasnogovornik Čovića unutar Europske unije", te istakao da je Milanovićev i Plenkovićev pristup Bosni i Hercegovini različit u formi, ali je sadržaj potpuno isti.

Kajtaz smatra da Plenković predstavlja 'europskog političara koji pokušava da govori europskim jezikom i zagovara neke principe' dok je Milanović 'nepristojan diplomata'.

"On je predsjednik koji će i danas u Mostaru vjerovatno napraviti nekakav politički šou, kada stane pred kamere govori raznorazne stvari i donosi zaključke koji su u najmanju ruku diskutabilni. Oni imaju isti cilj, da podrže stavove i zahtjeve HNS-a", ističe Kajtaz.

Vlast u Hrvatskoj, prema riječima Kajtaza, status Hrvata u BiH i izmjene bh. izbornog zakonodavstva doživljava kao unutrašnje pitanje Hrvatske.

"Milanović će danas dodijeliti neka državna odličja pripadnicima HVO-a kao što je to radio i ranije. Odlikovao je i čovjeka koji je krivično prijavljen zbog ratnih zločina. To ukazuje na dobro osmišljenu politiku Hrvatske spram BiH. Hrvatska koristi svoj status u EU i NATO-u kako bi tu politiku progurala na puno širem nivou", rekao je Kajtaz.

Navodi da se po tom pitanju ne mogu zaobići ni Srbija i Mađarska.

"Mnogo se govori o ruskom utjecaju u BiH, ali malo o mađarskom. Beograd i Zagreb se ne mogu dogovoriti oko puno stvari osim oko pitanja BiH. Tu vlast i u Beogradu i Zagrebu nastupa sa istih pozicija, a podršku im pruža Viktor Orban", naglašava Kajtaz.

Komplentan intervju možete pogledati na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije