Gjenero: Milanović gura prst u oko Sarajevu i opstruira savezništvo Hrvata i Bošnjaka

6
F. V.
Gjenero: Milanović gura prst u oko Sarajevu i opstruira savezništvo Hrvata i Bošnjaka
Photojoiner / Davor Gjenero i Zoran Milanović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravio je danas u Mostaru gdje je prisustvovao 30. godišnjici obilježavanja HVO-a.

Posthumno odlikovao i generala HVO-a i nekadašnjeg zapovjednika 111 xp brigade HVO-a Žepče Ivu Lozančića, Redom kneza Domagoja s ogrlicom za "pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu".

Također, u povodu odlikovana su i Zborna područja HVO-a Mostar, Tomislavgrad i Vitez, gdje su, prema presudama Haškog tribunala i domaćih sudkova, počinjeni ratni zločini, kao i Zborno područje HVO-a Orašje.

Poznati hrvatski politolog i politički analitičar Davor Gjenero komentirao je za Radiosarajevo.ba Milanovićevu posjetu i odlikovanje Lozančića, ali i šire refleksije ove posjete.

"Ivo Lozančić bio je kontroverzna figura, čovjek koji je u jednom periodu sudjelovao u onome što je ICTY definirao kao zločinački poduhvat, ali je u jednom periodu bio i produktivan političar koji je doprinio konsolidaciji BiH i njenih oružanih snaga. Načelno, kontroverzne ljude se ne odlikuje, a posebno ne tako da se ističu oni mračni, a ne svijetli elementi njihove karijere", kaže za Radiosarajevo.ba Gjenero.

Prema riječima Gjenera, Zoran Milanović nastoji opstruirati bili kakvu mogućnost savezništva Hrvata i Bošnjaka, nastoji antagonizirati odnose.

"Sudjelovanje u proslavi obljetnice HVO, koji je bio i vojna formacija, ali i politička vlast na područjima pod hrvatskom kontrolom u vrijeme rata u BiH, svojevrsno je guranje prsta u oko Sarajevu, antagoniziranje odnosa Bošnjaka i Hrvata i ciljano je na smanjivanje vjerojatnosti da dođe do sporazuma unutar Federacije o izbornom zakonodavstvu, a time i do obnove savezništva Hrvata i Bošnjaka, za koje je pred nekoliko dana u Mostaru pledirao premijer Andrej Plenković", zaključio je Gjenero.

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/niksic-ukoliko-uskratimo-saglasnost-gavrankapetanovicu-to-bi-bila-vrsta-prevare/539101?type=trending[/related]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije