Matthew Palmer stigao u Sarajevo, evo i s kim se sastao

5
Radiosarajevo.ba
Matthew Palmer stigao u Sarajevo, evo i s kim se sastao
Twitter / Palmer sa delegacijom u Sarajevu

Matthew Palmer, američki izaslanika za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini stigao je danas u Sarajevo. Nakon dolaska, sastao se s ambasadorom SAD-a, OSCE-a i predstavnikom EU u našoj zemlji te članovima Centralne izborne komisije.

Palmer je na sastanku s ambasadoricom OSCE-a Kathleen Kavalec, Specijalnim predstavnikom EU u BiH Johanom Sattlerom, ambasadorom SAD-a Ericom Nelsonom i članovima CIK-a razgovarao o potrebi izborne reforme koja bi se fokusirala na integritet i transparentnost izbornog sistema.

Zemljotres uzdrmao Bosnu i Hercegovinu: 'Probudilo me...'

Zemljotres uzdrmao Bosnu i Hercegovinu: 'Probudilo me...'

Podsjećamo, Palmer je prije dolaska kazao da će SAD pomoći u postizanju dogovora, ali da je odgovornost na političarima iz BiH koji moraju biti spremni na kompromise i teške odluke.

Prema Palmerovim riječima, SAD u BiH žele vidjeti ograničene ciljane promjene Ustava koje bi uklonile etničke prefikse sa izbora za Predsjedništvo i za Dom naroda Federacije, te izbornu reformu u skladu sa preporukama OSCE-a, GRECO-a i međunarodnih sudova, uz zadovoljenje principa: jedna zemlja, dva entiteta, tri konstitutivna naroda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije