Tako je govorio Palmer: Naša vizija su građanske države na Balkanu, to bi pomoglo BiH

1
F. V.
Tako je govorio Palmer: Naša vizija su građanske države na Balkanu, to bi pomoglo BiH
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Matthew Palmer

Informacija da su Sjedinjene Američke Države imenovale bivšeg izaslanika za Zapadni Balkan Matthewa Palmera da „nadgleda problematični program izborne reforme u Bosni i Hercegovini“, izazvao je priličan interes u političkim krugovima u našoj zemlji, ali otvorio pitanja kako će se taj proces odvijati u budućnosti.

Podsjetimo, Gabriel Escobar, koji je ranije ovog mjeseca imenovan za zamjenika pomoćnika državnog sekretara za Južnu i Srednju Evropu, rekao je za Radio Slobodna Evropa u Washingtonu da će Palmer biti glavni čovjek SAD-a na vrućoj temi, prenosi Fena.

Američka vizija Balkana 

Escobar je kazao da je izborna reforma u Bosni i Hercegovini jedan od prvih koraka koje je potrebno poduzeti kako bi Zapadni Balkan bio “funkcionalniji”.

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

“Jako sam sretan što se Matt (Palmer) zadržava oko tog dijela posla, jer ima ogromno znanje, kontakte i sjajnu viziju kako bi izbori u Bosni i Hercegovini trebali funkcionirati”, rekao je Escobar.

Kazao je da izbori moraju biti “transparentniji, da više odgovaraju stvarnoj volji ljudi”. Escobar je zaključio da je imenovanje Palmera za čelnog čovjeka na izborima u Bosni i Hercegovini “važan znak” predanosti zemlji.

Palmer slovi kao dobar poznavalac prilika u našoj zemlji i regionu. No, kako bi mogao voditi procese? Da li proces donošenja Izbornog zakona može biti uspješan?

Sudeći prema njegovim ranijim stavovima, Bosna i Hercegovina bi mogla očekivati podršku tendencijama koje korenspodiraju sa modernim europskim i zapadnim standardima i tendencijama.

Upravo je Palmer 2019. godine kao novi specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan u svojim prvim istupima na ovoj funkciji, dao vjetar u leđa zagovornicima građanske države BiH.

Pored ostalog, u intervjuu za ljubljanski list Delo je istakao:

„Naša vizija Zapadnog Balkana jeste da sve zemlje budu građanske, a ne smao vlasništvo određene etničke grupe. U BiH to bi poboljšalo osjećaj za nacionalni, državni identitet za razliku od njegove tradicionalne etničke pripadnosti“.

Palmer je u julu ove godine kazao kako predstavnici radne grupe imaju prioritet da rade na promjeni Izbornog zakona, a ova godina je ta u kojoj se trebaju provesti sve promjene.

“Kao što su brojne stranke i predstavnici civilnog društva uočili, potrebne su brojne promjene transparentnosti i pravičnosti izbornog sistema. Mnogo je posla koji treba uraditi...Sjedinjene Američke Države i Evropska unija stoje rame uz rame da pomognu ovaj proces”, kazat će tada.

Amerika fokusirana na budućnost BiH

U povodu 25. godišnjice Daytonskog sporazuma Palmer je rekao da se Amerika najviše fokusira na budućnost BiH.

„Danas smo se sastali da bismo obilježili 25. godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma i želimo vam svima čestitati na vašim postignućima i očuvanju mira. Sjedinjene Države s našim partnerima iz međunarodne zajednice ponosne su što su imale učešće u izradi tog Sporazuma, iako shvatamo da su građani Bosne i Hercegovine donijeli konačnu odluku da grade budućnost za sebe, svoju djecu i generacije koje dolaze. Dok obilježavamo ovu prekretnicu, Sjedinjene Države se najviše fokusiraju na budućnost Bosne i Hercegovine u narednih 25 godina“, naveo je Palmer.

Bosna i Hercegovina ima potencijal da ispuni obećanje mira kroz ostvarenje svog euroatlanskog potencijala, poručio je.

„To znači bolju ekonomsku situaciju koja će omogućiti otvaranje novih neophodnih radnih mjesta da bi se mladi ljudi zadržali u zemlji, podstakle inovacije i poduzeništvo. To znači poboljšanje u oblasti vladavine zakona i borbi protiv korupcije, kao i pouzdanu lokalnu i državnu upravu koja radi za građane Bosne i Hercegovine. Međunarodna zajednica spremna je da pomogne u stvaranju takve budućnosti, ukoliko lideri Bosne i Hercegovine budu djelovali u tom pravcu. Apelujemo na Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i lidere političkih stranaka da se ujedine u postizanju stvarnog i opipljivog napretka u provođenju onoga što je potrebno da se dobije kandidatski status od EU. To je u interesu svih građana Bosne i Hercegovine. Jačanjem odgovornosti, boljim upravljanjem, i usklađivanjem zakona s odlukama Evropskog suda za ljudska prava, Bosna i Hercegovina konačno će ostvariti budućnost kakvu njeni građani žele. Pozivam vas da uzmete učešće u građanskom aktivizmu, da zahtijevate promjene i smatrate svoje lidere odgovornim. Recite im čemu se nadate u narednih 25 godina“, poruka je Palmera.

Treba vjerovati da će Palmer i u budućnosti zastupati one vrijednosti koje su temeljene i na amerčkim vrijendostima, ali i interesima u ovom dijelu svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije