Sarajevo / Maske, rukovanja i bajramluci: Bajramsko čestitanje ispred Begove i na Čaršiji

24. 05. 2020. u 06:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Vjernici su se i jutros okupili u i ispred Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu da bi klanjali bajram-namaz, prvi u doba pandemije koronavirusa.

Bajram, najsvjetliji blagdan kod muslimana, nastupio je jutros klanjanjem bajram-namaza, a centralna bajramska svečanost održana je baš u Begovoj džamiji, uz poštivanje svih mjera samozaštite koje su bile na snazi prilikom klanjanja džuma-namaza i drugih namaza u džematu.

Vjernici su pozvani da se pridržavaju ranijih preporuka Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih organa. Bili su pozvani svi iz rizičnih skupina da ne prisustvuju namazu, a da se oni koji klanjaju namaz suzdrže od fizičkog kontakta prilikom čestitanja i izbjegnu bilo kakva nepotrebna zadržavanja prilikom napuštanja džamijskih prostora.

I, uglavnom, tako je i bilo.

Maske većinom na svim licima vjernika i  većina se rukuje.

Dodajmo i da su u Begovoj su jutros bajram-namaz klanjali i Bakir Izetbegović te Šefik Džaferović, a evo šta je naš fotoreporter zabilježio nakon namaza ispred Begove, ali i na Baščaršiji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA