BiH / Marina Pendeš: Žao mi je ako sam povrijedila osjećaje pripadnika svoga naroda

07. 12. 2018. u 08:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Povodom komentara o sudjelovanju ministrice odbrane Bosne i Hercegovine Marine Pendeš na proslavi godišnjice Oružanih snaga BiH, čiji je sastavni dio i Gardijska pukovnija, koja baštini tradiciju Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskog naroda, Pendeš je izdala sljedeće priopćenje:

Traže ostavku Marine Pendeš jer je hodala rame uz rame sa Željkom Komšićem

"Kao ministrica obrane svojim sam djelovanjem pomogla razvoju i napredovanju OS BiH, ali i očuvanju identiteta hrvatske sastavnice Oružanih snaga BiH. O tome što je rađeno u OS BiH i ministarstvu obrane svjedoči i poziv NATO-a da se za BiH aktivira Akcijski plan za članstvo. Na ceremoniji obilježavanja Dana OS BiH, kao i ranijih godina, bili su generali, časnici i vojnici Hrvati zajedno sa svojim kolegama, pripadnicima OS BiH.

Nazočnost Željka Komšića na istoj proslavi izvan je mojih kompetencija i ovlasti. Moje stajalište o njemu i načinu njegovog izbora od ranije je poznato i nema nikakvog razloga da se mijenja. Pokušaji da mi se nabaci etiketa "izdajnika" zato što sam sudjelovala u svečanom postroju s nelegitimnim članom BiH Predsjedništva u potpunosti odbacujem. Tamo sam bila svih ovih godina kako bi potvrdila hrvatski identitet u Oružanim snagama BiH koji nam se pokušava osporiti na brojnim razinama.

Nikada nisam bježala od odgovornosti. Ova politička bitka može se samo dobiti proaktivnim radom i promjenama, pa tako i promjenama koje će omogućiti da hrvatski narod bira svoje političke predstavnike.

Na koncu mogu samo kazati da mi je žao ako sam svojom nazočnošću na ceremoniji obilježavanja Dana OS BiH na bilo koji način povrijedila osjećaje pripadnika svoga naroda, što mi nikada nije i neće biti namjera.“


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA