U FBiH nova 24 slučaja COVID-19, građani u karantinu na Bjelavama idu kući

Radiosarajevo.ba
U FBiH nova 24 slučaja COVID-19, građani u karantinu na Bjelavama idu kući
Foto: Anadolija / Vjekoslav Mandić

U protekla 24 sata u FBiH je testirano 447 uzoraka, i COVID-19 je potvrđen kod 24 osobe, kazao je federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Napomenuo je da je time ukupan broj oboljelih u FBiH 612, od čega 330 žena i 282 muškarca.

Hospitalizirano je 70 pacijenata, a 55 je oporavljenih i očekuje se da će njihov broj rasti u narednim danima.

Do sada su od posljedica COVID-19 umrla 24 naša sugrađanina. U pitanju je, dodao je Mandić, 13 muškaraca i 11 žena, a 66,67 posto preminulih bilo je starije od 65 godina.

"Nije došlo do naglog porasta oboljelih. Trudimo se svim mjerama da usporimo širenje bolesti i da zdravstveni sustav ne srušimo", kazao je Mandić.

Na pitanje o bh. građanima koji su došli iz Italije i već 18 dana su u karantinu u studentskom domu na Bjelavama u Sarajevu, Mandić je odgovorio da je upravo potpisao rješenje po kojem je završena njihova izolacija.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa istakao je da smo u šestoj sedmici od pojave prvih slučaja COVID-19, te da imamo prenose u zajednicama, ali su kontrolirani.

Dodao je da ima određenih područja s više oboljelih, što znači da još ima lokalne transmisije što će možda zahtijevati dodatne mjere.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije