Krizni štab FBiH: Očekujemo značajan porast oboljelih i veći broj smrtnih slučajeva

Radiosarajevo.ba
Krizni štab FBiH: Očekujemo značajan porast oboljelih i veći broj smrtnih slučajeva
Printscreen / Goran Čerkez

U Bosni i Hercegovini se nastavlja borba sa koronavirusom, baš kao u cijelom svijetu. Kod jednog broja ljudi imamo blage simptome, ali imamo i osobe s jako teškim problemima. Nekada u roku od nekoliko sati se stvore problemi.  Imat ćemo značajne poraste broja oboljelih i puno više tragičnih slučajeva smrti. Molim medije, da šalju provjere i tačne informacije", kazao je na današnjoj konferenciji za medije Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje.

On je dodao da nije vrijeme za politiziranje, nije vrijeme ni za pozicioniranje.

"Vrijeme je da se dopusti struci da radi odgovorno svoj posao i garantiram svim građanima da mogu vjerovati struci koja treba raditi svoj posao", poručio je Čerkez.

On se zahvalio i građanima koji poštuju savjete Kriznog štaba FBiH.

"Moramo se pripremiti za scenarij koji je pred nama. Moramo biti zajedno", dodao je Čerkez.  

Javnosti su se još obratili član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa.

Pehar je kazao da je do današnjeg dana u Federaciji BiH testirano 4.038 osoba, od kojih je za 439 osoba pozitivno na COVID-19.

"Od tog broja, imamo nešto više žena nego muškaraca. Pedeset i pet posto pozitivnih slučajeva su žene. U proteklih 24 sata testirano je 267 osoba, a među njima je pronađeno 23 nova potvrđena slučaja", podvukao je Pehar.
 
On je podvukao da je u Federaciji BiH hospitalizirano 59 pacijenata koji su pozitivni na COVID-19, a pet njih je u težem stanju i priključeni su na respiratore.
 
"Do sada je zabilježen 21 smrtni slučaj, a 13 preminulih pacijenata je u dobnoj skupini preko 65 godina", dodao je Pehar.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije