Krizni štab ZDK: Nastava se potpuno obustavlja do daljnjeg

Fena
Krizni štab ZDK: Nastava se potpuno obustavlja do daljnjeg

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona donio je odluku o obustavljanju do daljnjeg nastave u osnovnim i srednjim školama te na Univerzitetu u Zenici - kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Štaba i ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić, koji je predsjedavao sjednicom tog štaba.

"Upoznati smo s odlukom Federalnog štaba i ona samo potvrđuje da smo ispravno postupili. Ne postoje medicinske indikacije, ali smo odluku donijeli kako bismo umirili javnost. S tim što svoju odluku nismo htjeli ograničavati na 15 dana, jer ne vjerujemo da se može stanje poboljšati ili pogoršati u tih 15 dana. Zato smo se odlučili da prekinemo nastavu dok se ne steknu svi uslovi", kaže Jupić, koji napominje da će u tom kantonu uskoro i proljetni raspust.

Proljetni raspust, koji traje sedmicu dana, u tom se kantonu realizira u zadnjoj sedmici marta.

"Dobili smo i uvjeravanje od ministra obrazovanja Spahije Kozlića da prekid nastave neće utjecati na realizaciju nastavnog procesa, koji je većim dijelom i realiziran, pa će đacima biti priznata nastava", ističe Jupić.

Što se tiče tri zaražene osobe, sva tri člana iste porodice koji su od jučer smješteni u depadansu Odjela za infektivne i zarazne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, njihovo je stanje i dalje nepromijenjeno.

"Žena, kod koje je prve dijagnosticiran koronavirus, ima blaže simptome, dok su kćerka i zet bez ikakvih simptoma, ali su zaraženi i također se nalaze pod našim zdravstvenim nadzorom. Nema potrebe da ijedno od njih bude premještano na Odjel za infektivne i zarazne bolesti KBZ-a, na kojem će biti hospitalizirani samo najteži slučajevi, koje je potrebno priključiti na aparat za vještačko disanje, ističe ministar Jupić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije