Majke Srebrenice nakon što je usvojena rezolucija o genocidu: 'Pobjeda istine i pravde!'

1
Radiosarajevo.ba
Majke Srebrenice nakon što je usvojena rezolucija o genocidu: 'Pobjeda istine i pravde!'
Foto: AA / Ilustracija / Majke Srebrenice

Majke Srebrenice komentarisali je u četvrtak, 23. maja, odluku o usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Njihovu izjavu sa X.com prenosimo u cijelosti:

 "Pobjeda istine i pravde! Rezolucija je usvojena.

Amra Džeko oduševila pratitelje fotografijama s Hvara: Pokazala zavidnu formu u bikiniju

Amra Džeko oduševila pratitelje fotografijama s Hvara: Pokazala zavidnu formu u bikiniju

Nećemo zaboraviti prijatelje koji su nas podržali, ali ni one druge. Počinjemo izgradnju stuba srama u Potočarima.

Ovo je pomirenje, hvala Vam susjedi! (Misleći na Crnu Goru, Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Sloveniju i Albaniju)

Antigua i Barbuda, Bjelorusija, Kina, Komoros, Kuba, Sjeverna Koreja, Kongo, Dominika, Eritreja, Eswatini, Grenada, Mađarska, Mali, Nauru, Nikaragva, Rusija, Sao Tome i Principe, Srbija i Sirija. Demokratske države.", navode u saopćenju Majke Srebrenice.

Podsjetimo, na današnjoj sjednici Generalne skuštine UN-a se glasalo o prijedlogu da se, kroz Rezoluciju, 11. juli proglasi "Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici".

Uživo iz New Yorka sa sjednice skupštine UN-a na kojoj se usvaja rezolucija o genocidu u Srebrenici

Uživo iz New Yorka sa sjednice skupštine UN-a na kojoj se usvaja rezolucija o genocidu u Srebrenici

Predlagači nacrta Rezolucije o genocidu u Srebrenici početkom sedmice utvrdili su konačnu verziju tog dokumenta. Inicijatori predloženog teksta su bile Njemačka i Ruanda, dok je amandmane na nacrt podnijela Vlada Crne Gore.

Konačan nacrt rezolucije, u koju je portal Radiosarajevo.ba zahvaljujući Zlatku Lagumdžiji, ambasadoru Bosne i Hercegovine pri UN-u imao uvid, predviđa da 11. juli bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, koji bi se obilježavao svake godine.

U nacrtu rezolucije, bez rezerve se osuđuju akcije koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.

Također, naglašava se važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovu dostojanstvenu sahranu i poziva na nastavak krivičnog gonjenja počinilaca genocida u Srebrenici.

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minut možete pratiti dešavanja sa sjednice Generalne skupštine UN-a na linku OVDJE.

Najvažniji dijelovi rezolucije sadržani su u 7 tačaka:

1. Generalna skupština donosi odluku da 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. koji će se obilježavati svake godine;
2. Bez rezerve osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao historijskog događaja i poziva države članice da očuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijanjem odgovarajućih programa, također u znak sjećanja, u cilju sprečavanja poricanja i iskrivljavanja činjenica, te mogućnosti ponavljanja genocida u budućnosti;
4. Naglašava se važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i dostojanstvenog pokopa i poziva se na nastavak procesuiranja počinitelja genocida u Srebrenici, onih koji tek treba da se suoče sa pravdom;
5. Poziva sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, kako je primjenjivo, i međunarodnom običajnom pravu o sprječavanju i kažnjavanju genocida uz dužno poštovanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde
6. Traži od generalnog sekretara da uspostavi program informisanja pod nazivom “Genocid u Srebrenici i Ujedinjeni narodi”, počevši sa svojim aktivnostima i pripremama za 30. godišnjicu 2025. godine, i dalje traži od generalnog sekretara da skrene pažnju na ovu rezoluciju svih država članica, organizacija sistema Ujedinjenih naroda i organizacija civilnog društva za odgovarajuće poštovanje,
7. Poziva sve države članice, organizacije sistema Ujedinjenih naroda, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne sudionike da obilježavaju Međunarodni dan, uključujući posebna obilježavanja i aktivnosti u znak sjećanja i počast žrtvama genocida 1995. godine u Srebrenici, kao i odgovarajuću edukaciju i aktivnosti podizanja svijesti javnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije