Mahmutbegović: Osuđujemo provokacije u RS, povratnicima vratiti sigurnost i mir

Radiosarajevo.ba
Mahmutbegović: Osuđujemo provokacije u RS, povratnicima vratiti sigurnost i mir
Foto: Radiosarajevo.ba / Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH

Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine,  najoštrije osuđuje provokacije na Badnje veče i Božić u Srebrenici i drugim povratničkim mjestima u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS, saopćeno je iz Ureda potpredsjednice FBiH.

Provokacija: Kolona vozila uz glasnu muziku prošla pored mezarja u Potočarima

A ovako su pravoslavni vjernici iz Bratunca i Srebrenice obilježili Badnje veče i pronijeli Badnjak pored mezarja u Srebrenici, napisao je na svom Twitter profilu Emir Suljagić. On je podijelio i video na kojem se vidi kolona vozila koja prolazi pored memorijalnog centra u Potočarima, a čuje se i glasna muzika.

"Prizori koje smo jučer i sinoć mogli vidjeti u Srebrenici, Potočarima, Bratuncu, Višegradu i drugim mjestima, u najmanju ruku ne doprinose atmosferi tolerancije, mira i ljubavi kakve propagira hrišćansko učenje i kako ih sigurno razumijeva najveći broj naših sugrađana koji danas u miru slave svoj veliki praznik", navodi Mahmutbegović.

S druge strane, poručuje potpredsjednica FBiH, slavlje uz neprimjerenu ikonografiju i pjesme koje se pripisuju fašističkim pokretima, često u naseljima sa većinski povratničkim stanovništvom, ima za cilj nešto što ne doprinosi stabilnosti i boljitku našeg društva u ukupnosti.

"Pozivam zato predsjednicu bh. entiteta Republika Srpska Željku Cvijanović i Vladu Republike Srpske da utvrde sve relevantne činjenice i zauzmu stav o nedobronamjernim primjerima unošenja nemira među povratničko stanovništvo, a entitetske policijske snage da rade na uspostavi reda i mira u skladu s interesima svih bh. građana i načelima konstitutivnosti", navodi se u saopćenju.

Poručuje da bošnjački povratnici u Podrinje već duže vrijeme trpe prijetnje i zastrašivanja i vrijeme je da se kampanja sijanja straha među povratničkom populacijom zaustavi.

"Tim prije jer slične probleme nerijetko dijele hrvatski i bošnjački povratnici u drugim dijelovima bh. entiteta RS. Od međunarodne zajednice i visokog predstavnika Valentina Inzka očekujemo, da osiguraju zaštitu odredbi Aneksa 7 Daytonskog mirovnog sporazuma i postignute rezultate na polju povratka, te da garantiraju povratnicima sigurnost u njihovim domovima, iz kojih su pogromima i genocidom bili istjerani prije 25 i više godina", navodi se u reakciji potpredsjednice Federacije Bosne i Hercegovine dr. Melike Mahmutbegović.

Podsjetimo, Ravnogorski pokret Višegrad obilježio je badnju večer tradicionalnim defileom kroz grad, uz sirene automobila u koloni i zvuke tradicionalnih guslarskih pjesama i provokacije. 

Slična scena zabilježena je jučer u Potočarima, Video je na svom Twitter profilu objavio Emir Suljagić, navodeći da je kolona vozila prošla pored memorijalnog centra u Potočarima uz glasnu muziku.

Ravnogorski pokret uz gusle i pucnje iz topa obilježio Badnje veče u Višegradu

Ravnogorski pokret Višegrad obilježio badnju večer tradicionalnim defileom kroz grad, uz sirene automobila u koloni i zvuke tradicionalnih guslarskih pjesama, navodi se na portalu Visegrad365.com. Kako je pojašnjeno badnjak je zapaljen u porti crkve Svetog Nikole u Draževini kod Višegrada. Međutim, na objavljenom video snimku vidi se kolana uatomobila koja prolazi Višegradom uz zvuke gusala i automobilske sirene.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije