Mahmutbegović i Dunović pisali Schmidtu: "Tražimo i očekujemo da imenujete pravog krivca"

15
F. V.
Mahmutbegović i Dunović pisali Schmidtu: "Tražimo i očekujemo da imenujete pravog krivca"
Foto: Arhiv / Dunović, Mahmutbegović i Schmidt

Melika Mahmutbegović i Milan Dunović. potpredsjednica i potpredsjednik federacije Bosne i Hercegovine, poslali su zajedničko saopćenje Christianu Schmidtu, visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu.

Oni su se oglasili nakon što je Schmidt poslao pismo predsjedniku Marinku Čavari i njima kao potpredsjednicima Federacije BiH, u kojem traži da se završi procedura imenovanja sudija u Ustavni sud tog entiteta te popuni Vijeće za nacionalne interese.

Njihovo zajedničko saopćenje prenosimo u cijelosti:

Nihad Uk pozvao građane da se uključe u javnu raspravu o urbanističkom planu KS

Nihad Uk pozvao građane da se uključe u javnu raspravu o urbanističkom planu KS

Dunović: Nisam ni najmanje odgovoran za nerad gospodina Čavare

Dunović: Nisam ni najmanje odgovoran za nerad gospodina Čavare

"Poštovani Visoki predstavniče SCHMIDT,

u skladu sa Vašim pismom od 08. augusta 2022. godine koje smo zaprimili službenim putem, te koje je preneseno od većine medija, ovim putem moramo priznati da smo najblaže rečeno iznenađeni načinom kako je ovaj ozbiljan dugogodišnji problem u Federaciji Bosne i Hercegovine predstavljen i kome je adresiran. Dozvolit ćete, da stavljanje u isti kontekst predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH po ovom pitanju tumačimo kao krajnje nedobronamjeran potez od nekoga ko obnaša tako značajnu funkciju u BiH i na međunarodnom planu.

Ipak, cijeneći i poštujući Vašu namjeru da se pomenuti proces imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH otkoči, te samim tim omogući rad Ustavnog suda Federacije BiH i popuna Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Federacije BiH, dužni smo da dodatno informišemo i Vas i cjelokupnu javnost Federacije BiH.

Schmidt pisao vrhu FBiH: Duboko razočaran pozivam vas da imenujete sudije Ustavnog suda FBiH

Schmidt pisao vrhu FBiH: Duboko razočaran pozivam vas da imenujete sudije Ustavnog suda FBiH

Proces imenovanja nedostajućih sudija Ustavnog suda Federacije BiH traje još od 2016. godine. Oba potpredsjednika Federacije BiH su, u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima pravovremeno reagovali i usaglašeni prijedlog dostavili predsjedniku Federacije BiH na dalje postupanje prema Domu naroda. Nakon što predsjednik Federacije BiH nije izvršio Ustavom propisanu obavezu i prijedlog dostavio u dalju proceduru prema Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, uputili smo nekoliko urgencija prema predsjedniku Federacije BiH! Nakon izostanka odgovora predsjednika Federacije BiH na upućenu urgenciju, o istom smo upoznali i Ustavni sud Federacije BiH, VSTV, predstavnike ambasada SAD, Velike Britanije, Njemačke, Holandije, EU-e, OHR-a i druge relevantne institucije. U skladu sa prethodno iznesenim, u prilogu Vam dostavljamo kompletnu dokumentaciju i korespondenciju između nadležnih organa koji su bili involvirani u cjelokupan proces.

Upravo zbog navedenog, smatramo neprihvatljivim da se utvrđena svjesna blokada Predsjednika Federacije BiH, pokušava amnestirati kolektivnom odgovornošću predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH. Stavljanjem u isti kontekst Predsjednika Federacije BiH koji je radio protivustavno, blokiranjem procesa imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH i potpredsjednika Federacije BiH koji su postupali u skladu sa Ustavom Federacije BiH i predlagali imenovanje nedostajućih sudija, ostavlja prostor za sumnju u krajnju namjeru Vašeg pisma.

Mahmutbegović: Gospodine Schmidt, zna se ko je kriv i pod sankcijama!

Mahmutbegović: Gospodine Schmidt, zna se ko je kriv i pod sankcijama!

Prethodni Visoki predstavnik je u svom 58. izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a iz 2020. godine, kao glavnog krivca za blokadu popunjavanja Ustavnog suda Federacije BiH, prepoznao i naveo predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru. Podsjećamo da je i jedan od razloga nametanja američkih sankcija iz juna ove godine predsjedniku Čavari, upravo blokada popunjavanja Ustavnog suda Federacije BiH.

Na kraju, poštovani gospodine Schmidt od Vas tražimo i očekujemo da imenujete pravog krivca, a to je isključivo predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i u skladu sa Vašim ovlaštenjima otklonite višegodišnju blokadu ovog procesa. S dubokim poštovanjem", navodi se u zajedničkom saopćenju Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije