Mahmutbegović: HDZ želi netransparentnost i blokade podvaliti nama, to neće proći!

5
Radiosarajevo.ba
Mahmutbegović: HDZ želi netransparentnost i blokade podvaliti nama, to neće proći!
Foto: Radiosarajevo.ba / Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine i potpredsjednica Stranke demokratske akcije (SDA) dr. Melika Mahmutbegović oštro je danas reagirala na optužbe Hrvatske demokratske zajednice u BiH.

Posjetimo, reagirajući na kritike načina na koji je predsjednik Federacije BiH i visoki fukcioner HDZBiH Marinko Čavara predložio način popune Ustavnog suda FBiH, i to poslije dugogodišnje blokade, iz HDZBiH su danas ocijenili da su "SDA i dopredsjednici FBiH preuzeli ulogu Ustavnog suda".

"Na sceni je pokušaj zamjene teza, da se prikrije dugogodišnja blokada koja je namjerno činjena u smislu blokiranja imenovanja sudija Ustavnog suda  FBiH, i koja traje od 2016. godine. Cilj je da se odgovornost prebaci na druge kroz tumačenje Ustava na svoj način i praksu koja je krajnje netransparentna!

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Čavara donio odluku o imenovanju četiri suca Ustavnog suda FBiH

Čavara donio odluku o imenovanju četiri suca Ustavnog suda FBiH

Dakle, blokade Ustavnog suda FBiH zbog kojih su gospodinu Čavari izrečene i sankcije fakturišu se nama!?", čudi se Mahmutbegović, te dodaje:

"Ustav jasno kaže da predsjednik FBiH predlaže listu sudija, ali uz saglasnost potpredsjednika. Predsjednik FBiH je to izbjegao!

Mi kao potpredsjednici FBiH već četiri godine nastojimo da deblokiramo proces, predlagali smo određena imena, predsjednik FBiH je to ignorisao! Zašto nije bio ovako 'agilan' prije četiri godine?"

Nadalje, kaže da Čavara sada djeluje pod pritiskom visokog predstavnika i Christiana Schmidta, u lažnoj namjeri da bude "kooperativan".

"Sve to se čini da bi se istrgovao izborni zakon u BiH. Pokušavaju javno obznaniti imena, a bez da je prije toga dobio saglasnost od oba predsjednika", navela je.

Mahmutbegović i Dunović pisali Schmidtu: Čavara je jučerašnjim imenovanjima sudija prekršio Ustav

Mahmutbegović i Dunović pisali Schmidtu: Čavara je jučerašnjim imenovanjima sudija prekršio Ustav

Komentirajući tvrdnje o "lažnoj brizi SDA za etnički balans u Ustavnom sudu", Mahmutbegović je dodala kako postoji stvarna briga, ali HDZ-a da sastav Ustavnog sud bude u funkciji HDZ!

"Argumenti ukazuju da su narušili strukturu Ustavnog suda. Zašto sada imamo jednog sudiju iz reda Bošnjaka, dvojica sudija iz reda Hrvata, pa Čavara predlaže još jednog Hrvata? Pritom predlaže još Bošnjaka i predstavnika Ostalih. Zašto osobu iz reda „Ostalih“ nije predložio, recimo, na uštrb Hrvata? Onda bi pokazao razinu dobronamjernosti i da ne razmišlja u etničkom smislu. Ovo je zlonamjerna tendencija koja neće proći! Mi, dakle, trebamo dati saglasnost na imena koja je Čavara iščitao, a da nije ni razgovarao sa nama. Zašto nije ispoštovana praksa viđena kod imenovanja u Komisiju za vrijednosne papire i Federalne regulatorne agencije", ističe Mahmutbegović.

Prema njezinim riječima, "naša je obaveza da štitimo etnički sastav i Ustavnog suda".

"Pogotovo kada HDZ uporno insistira ne samo na etničkim nego na tzv. 'legitimnim' predstavnicima. Ovdje se ne dozvoljava etnički balans. Da je se imala dobra volja mogli smo se dogovoriti oko prijedloga za Ustavni sud. Predsjednik FBiH je mogao uputiti pozive potpredsjednicima na intervjue s kandidatima. Ovako ostavlja se sumnja da je iz njemu svojstvenih razloga odabrao te kandidate. Šta je to bilo opredjeljujuće za to?", pita se na kraju Mahmutbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije