Priča oko novoimenovanih sudija Ustavnog suda FBiH još nije završena

4
Radiosarajevo.ba
Priča oko novoimenovanih sudija Ustavnog suda FBiH još nije završena
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Marinko Čavara, predsjednik FBiH

Imena novih sudija Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine napokon su se iskristalisala, ali ova priča daleko je od završene.

Potpredsjednici Federacije pisali su visokom predstavniku Christian Schmidtu tvrdeći da je predsjednik Marinko Čavara prekršio Ustav da ih je zaobišao u proceduri i da glumi zakonodavca.

Čavara svoja ovlaštenja tumači drugačije. Zadnja je na Domu naroda, ali je pitanje kada će spisak doći na dnevni red.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Čavara donio odluku o imenovanju četiri suca Ustavnog suda FBiH

Čavara donio odluku o imenovanju četiri suca Ustavnog suda FBiH

Milan Dunović kaže da su potpredsjednici u dva navrata predlagali imena na osnovu spiskova s konkursa, ali da se predsjednik s njima nikada nije konsultovao.

Tvrde da je Marinko Čavara sam probrao kandidate kako ne bi dobio njihovu saglasnost, pa ih kasnije okrivio za fijasko. Ponovo su pisali visokom predstavniku, Kristijanu Šmitu, kritikujući predsjednika Federacije.

Donio je "Odluku" a ne "Prijedlog odluke" i čak naveo da će ta "Odluka" biti objavljena u Službenim novinama Federacije BiH, čime je u potpunosti anulirao ulogu i značaj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i sebi priskrbio ulogu zakonodavca!

Potpredsjednici su dopis uputili i svom kolegi Marinku Čavari. Pozvali su ga na hitan sastanak zbog, kako su naveli "jednostranog imenovanja" četvoro sudija. Čavara kaže da su svi kandidati s kojima je razgovarao i koji su imenovani prihvatili kandidature, te da je sve uradio u skladu s ovlaštenjima koja su mu data Ustavom.

"Imenujem uz suglasnost. Kad dobijem suglasnost poslaću u Dom naroda na potvrdu. Ako oni ne žele dati suglasnost to je već druuga priča i to je ono što sam govorio odranije da ne postoje uslovi za imenovanje sudaca i samo će to potvrditi", navep je Čavara-

Delegati kažu da je o pribavljanju većine i sjednici prerano govoriti. Teoretski, moguće je da se prihvati jedno ili dva imena sa spiska, ali je sve stvar političkog dogovora, tačnije kompromisa. O ovoj problematici pred našim kamerama danas su samo htjeli govoriti samo SDP-ovci.

Igor Stojanović, klub delegata srpskog naroda u DN PFBiH (SDP BiH) za BHRT je rekao:

"U kompletnom mandatu ovo što se dešavalo oko svih odluka iz ministarstava, možda samo u 10 posto slučajeva je postojao konsenzus između vladajuće većine. Dakle, dobijete prijedlog od jednog ministra a onda taj prijedlog ne prođe."

Aner Žuljević, delegat iz reda Ostalih u Domu naroda PFBiH pojašnjava:

Lagumdžija pisao Schmidtu: Vaš prijedlog Izbornog zakona je “sablasan model”

Lagumdžija pisao Schmidtu: Vaš prijedlog Izbornog zakona je “sablasan model”

"Nije njima dato u nadležnost da imenuju ljude koje im daju predsjednici stranaka nego da ispoštuju institucije koje su zadužene da provode postupak i da na bazi toga se međusobno iskonsultiraju i imenuju članove Ustavnog suda. Oni su sve ovo nažalost odveli u prostor cirkusa."

Visoki sudski i tužilački savjet proveo je 2 konkursa 2019. i 2021. godine, i rangirao kandidate, kojih je na kraju bilo 25.

Ustavni sud trenutno funkcioniše sa petoro sudija, a jedna od njih, Kata Senjak, sredinom januara naredne godine odlazi u penziju. Ako se do tada ne imenuje barem jedan sudija, Ustavni sud neće imati kvorum.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije