Melika Mahmutbegović o Čavarinom prijedlogu: To je čista trgovina utjecajem!

1
F. V.
Melika Mahmutbegović o Čavarinom prijedlogu: To je čista trgovina utjecajem!
Foto: Fena / Melika Mahmutbegović

Dovođenje pred svršen čin. Tako je potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović ocijenila današnji potez predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare koji je, kako je saopćeno, „donio je odluku o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH“, među kojima su Ajša Softić, Mirko Miličević, Branimir Orašanin i Dubravko Čampara. 

Čavara se igra

Čavara je poručio kako očekuje podršku Doma naroda Federacije BiH u imenovanju ovih sudija. Mahmutbegović smatra da je Čavara tendenciozno i smišljeno zloupotrijebio svoju poziciju predsjednika FBiH, te da se iza sveg krije manipulacija kao politička praksa.

„On organizira press konferenciju i izlazi s imenima bez da pet godina sjedne s kolegama potpredsjednicima, što mu je obaveza. Obaveza mu je, također, bila da prije toga traži suglasnost nas potpredsjednika za imena koja predlaže. Inače se igra. Da proces imenovanja nije predvidio takvu saglansost, onda bih ja rekla uredu, to je njegova dobra volja i procjena“, govori Mahmutbegović.

Obavljena 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu

Obavljena 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu

Čavara donio odluku o imenovanju četiri suca Ustavnog suda FBiH

Čavara donio odluku o imenovanju četiri suca Ustavnog suda FBiH

Čavara se, kako dodaje, ovim potezom izložio mogućnosti da ga neko optuži za trgovinu utjecajem!

Zašto je pravio intervjue sa pojedinim kandidatima, a tek onda, nakon tih razgovora, predložio imena koja nisu bila na spisku kolega potpredsjednika. Imena koja su poslana još prije tri godine1 Šta se desilo u tim intervjuima?  Koja je to trgovina bila?! Koja trgovina bila nakon obavljenih intervjua u koje mi nismo bili uključeni. Štaviše, on je izmijenio naše prijedloge! To je čista trgovina utjecajem i trgovina pozicijom. Zašto je nekom eliminisan, a neko je dobio prednost“, pita potpredsjednica FBiH za Radiosarajevo.ba.

Prebacivanje optužbi za blokade

Prema njezinim riječima, jasno je da Čavara pokušava odgovornost za sve što je radio prethodnih godina i zbog čega je, na koncu, završio na američkoj „crnoj listi“ - da prebaci u dvorište kolega potpredsjednika.

Čavara pokušava da ono što je on blokirao, sve što je radio prethodnih godina, ignorišući potrebu da se imenuju sudije Ustavnog suda FBiH, ignorišući, dakle, naše prijedloge, dopise Ustavnog suda, da sve to prebaci na dva potpredsjednika kao krivce za eventualno neimenovanje i neupućivanje prijedloga u Dom naroda. Dakle, on na drugačiji način nastavlja blokadu! Ako ne želi blokadu, onda će pozvati nas naredni dan da usaglasimo imena prema Domu narodu“, upozorila je Mahmutbegović.

Dunović: Čavara nikada nije razgovarao sa mnom o imenovanju sudija, iako sam ja insistirao

Dunović: Čavara nikada nije razgovarao sa mnom o imenovanju sudija, iako sam ja insistirao

To usuglašavanje, pojašnjava Mahmutbegović, podrazumijeva prijedlog liste Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), poštujući nacionalnu strukturu sudija Ustavnog suda i pravljenje balansa u Ustavnom sudu.

Čavara je narušio dosadašnji balans u Sudu. On s ovim izbacivanjem imena pokušava dovesti nas u situaciju da smo krivi. Ovo nije u skladu sa Ustavom. Odluka ne može biti bez naše saglasnosti. Mora imati prethodnu saglasnost pa tek onda izaći s imenima. On je izašao s imenima namjerno da zatvori prostor nama da bilo šta možemo sugesirati i reći. Mi to ne možemo dopustiti. Jer u protivnom i mi bi kršili Ustav i obezvrijedili poziciju potpredsjednika“, rekla je Mahmutbegović.

Poručuje, na koncu, kako čeka da predsjednik FBiH napokon pozove kolege potpredsjednike na usaglašavanje imena sudija Ustavnog suda koji će ići na Dom naroda FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije