Dunović: Čavara nikada nije razgovarao sa mnom o imenovanju sudija, iako sam ja insistirao

3
Radiosarajevo.ba
Dunović: Čavara nikada nije razgovarao sa mnom o imenovanju sudija, iako sam ja insistirao
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Milan Dunović

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara donio je danas odluku o imenovanju četiri nedostajuća suca Ustavnog suda FBiH.

Tim povodom konferenciju za medije održao je Milan Dunović, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, ranije ovog mjeseca, Milan Dunović i Melika Mahmutbegović uputili su pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini u kojem su ga upozorili da postoje provjerene informacije i saznanja da predsjednik FBiH Marinko Čavara "samoinicijativno i mimo svih procedura poziva kandidate za sudije Ustavnog suda FBiH na razgovor".

Policija na nogama: Raspisana međunarodna potjernica za svirepim ubicom male Vanje i frizera

Policija na nogama: Raspisana međunarodna potjernica za svirepim ubicom male Vanje i frizera

Dunović i Mahmutbegović: Čavara direktno krši Ustav FBiH, neovlašteno poziva sudije

Dunović i Mahmutbegović: Čavara direktno krši Ustav FBiH, neovlašteno poziva sudije

"Gospodin Čavara u proteklih tri i više godina nikada nije razgovarao ni sa mnom ni sa potpredsjednicom Mahmutbegović o imenovanju sudija, ni o imenima i apsolutni je to bio tabu", kazao je na dašanjem obraćanju medijima Milan Dunović, potpredsjednik FBiH.

"Čuo sam da je tokom pressa rekao da je čak neustavno da mi predlažemo imena, a da je ustavno to da on obavlja razgovore sa kandidatima jer u Ustavu ne piše suprotno. Ja mislim da ne treba previše tumačiti da je neustavno ono što nije navedeno u Ustavu, a ne obrnuto. To je već problem njegovog pokušaja da opravda svoj nerad aktivno od 2019. godine", kazao je Dunović u obraćanju medijima.

Kazao je da se Čavara oglušio na dopise od 2019. i 2021. godine.

Milan Dunović
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Milan Dunović

"Predsjednik Čavara se oglušio na dopise od 2019. i 2021. godine u kojima smo kolegica Mahmutbegović i ja predložili imena u skladu sa dva konkursa. On je morao da se konsultuje sa potpredsjednicima, da napravi imenovanje kako bi dobio saglasnost. Govorim 'morao' u prošlom vremenu jer to nije nešto od jučer. Također je rekao da do sada nisu postojali uvjeti za imenovanje, a sada postoje. Rekao bih da jedini uvjet za imenovanje koji nije postojao je politička volja HDZ-a i njega lično, a sada postoji volja da prebaci odgovornost na potpredsjednike. Slanje dokumenta u momentu održavanja pressa jasno potvrđuje tu tezu prebacivanja odgovornosti", prenosi N1

Dunović je kazao da je Čavara očekivao da dobije saglasnost na imenovanje za tri minute.

"Ako je kolega očekivao da dobije potpis u tri minute dok traje press, a da tri godine ignoriše proces imenovanja, mislim da građanima ni ne treba pojašnjavati njegove namjere. Evidentno je da je ta saglasnost neophodna i da se ne može dobiti u tri minute. Mislim da je njegovo imenovanje samo pokušaj prebacivanja odgovornosti da nije on kriv za nešto što je on kočio iz 2019. godine".

Također, kaže da je listu vidio neposredno prije početka konferencije za medije.

"Listu sam vidio sada, u momentu kada ste vi ušli. Moram reći od tri imena da kolega Čavara dva nije ispoštovao. Od tri je dva prepisao, jedno nije ispoštovao i nije dao obrazloženje. Ako je on taj koji imenuje, onda pitanje za njega, zašto nije bilo političke volje ako on sam donosi odluku? Sam sebi upada u riječ takvim izjavama".

"Sa mnom nikada u protekle tri godine nije razgovarao o imenovanju sudija, iako sam ja insistirao", kazao je Dunović.

Potpredsjednik Federacije BiH, kasnije se oglasio i na Facebooku.

"Marinko Čavara, bez bilo kakvih konsultacija, ignorišući prijedloge potpredsjednika FBiH, misli da može imenovati sudije Ustavnog suda. Imenovanje da, ali mimo procedura ne", poručio je Milan Dunović.

Marinko Čavara, bez bilo kakvih konsultacija, ignorišući prijedloge potpredsjednika FBiH, misli da može imenovati sudije Ustavnog suda. Imenovanje da, ali mimo procedura ne!

Posted by Milan Dunović on Wednesday, August 24, 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije