Skupština KS: Pozvali Fortu da se sabere, pa uslijedila pauza

N. Ka.
Skupština KS: Pozvali Fortu da se sabere, pa uslijedila pauza
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sjednica Skupštine

U 15 sati nastavljena je sedma hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.

Nova većina je prisutna, među njima i ministrica za obrazovanje Zineta Bogunić, za zdravstvo Amela Sofić, za sport i kulturu Mirvad Kurić, a stigao je i ministar Ismir Jusko.

"Drago mi je da smo nastavili sa radom, da imamo i himnu, te da su nam vraćene i kartice koje jutros nismo imali. Mi kao zastupnici i vi kao rukovodstvo Skupštine. Pošto su se pojavile informacije da nema pečata da se negdje krije, molim sve da se ponašaju u skladu sa zakonom. Mislim da imamo i zakonsko i poslovničko uporište. Vezani za prijedloge za sazivanje hitne sjednice i dnevni red. Mi nismo u mogućnosti da raspravljamo ovim tačkama jer nema predstavnika Vlade, odnosno ovlaštenog predlagača. Ukoliko premijer i ministri misle da možemo mi imati ovaj pravni vakuum do 8. janura onda uredu usvojit ćemo tada", rekao je zastupnik SDA Aljoša Čampara.

"Ja zaista mislim da je ovo jedan primjer neodgovornosti koji nismo vidjeli nikada u KS. Ne mogu da vjerujem da na sjednici nema premijera, mislim da to najbolje oslikava ko je bio on i da je on bio samo jedna marioneta predsjedavajućeg. Ovakva vrsta neodgovornosti traži hitnu ostavku premijer i pozivam ga da ako on ovo ne zna da radi neka podnese ostavku", rekao je zastupnik Mahir Dević.

Sa 18 zakona ZA usvojeno je da će se u hitnom postupku usvajati budžet Skupštine KS.

Predložen je i usvojen dnevni red na kojem će se glasati o usvajanju budžeta i njegovom izvršenju.

Klub SDA tražio je pauzu od pola sata, da vide da li će doći premijer i drugi predstavnici vlade. Ukoliko ne bude niko došao, pozivaju da se prekine sjednica i da se održi do Nove godine da bi se usvojile ove jako važne tačke, kazao je Dević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije