Čelik, Kerla i Marić: Pratite sjednicu na TV, ne opstruišemo, mi smo legalisti

N. Ka.
Čelik, Kerla i Marić: Pratite sjednicu na TV, ne opstruišemo, mi smo legalisti
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sjednica Skupštine

Danas je u Skupštini Kantona Sarajevo dramatično.

Nova većina, u kojoj su SDA, SBB, DF i jedan zastupnik BOSS-a, održava sjednicu kojoj prisustvuju samo njihovi zastupnici i na kojoj je smijenjen Elmedin Konaković s mjesta predsjedavajućeg Skupštine.

Novi predsjedavajući Skupštine je Mirza Čelik, no Konaković i drugi zastupnici (stranke NiP, SDP, Naša stranka, NBL i samostalni) tvrde da je izbor nelegalan, kao i sjednica, te da to "neće proći".

Održali su i press, a nakon sjednice na kojoj je smijenjen Konaković, održan je i novi press na kojem su govorili Čelik (SDA) te zastupnica Bibija Kerla (DF) i Zvonko Marić (SBB).

"Danas na osnovu zahtjeva 18 zastupnika u Skupštini KS je održana sjednica. Jučer se predsjedavajući Konaković oglušio, i mi smo predali zahtjev za današnju sjednicu. Današnja sjednica je počela s dvije tačke dnevnog reda i izjasnili smo se o njima. 18 zastupnika u Skupštini se izjasnilo da potvrđuje mene kao kandidata. Odluke su usvojene i usvojili smo zaključak za hitnu sjednicu za 15 sati o budžetu. Zaključci su uvojeni sa 18 glasova, pozivam sve medije i sve građane da prate dešavanje ispred malih ekrana da vide da ova nova parlamentarna većina ne opstruiše rad", kazao je Čelik.

Dodao je kako žele da uvedu "pravnu sigurnost građana, pozivamo premijera i članove Vlade da se odazovu na poziv predsjedavjućeg i da nastavimo raditi zajedno za građane."

"Pozivam nekadašnju vladajuću većinu da podnesu apelaciju Ustavnom sudu i da ćemo je poslušati. Mi smo legalisti, sve odluke Suda ćemo ispoštivati u cjelosti. Oni imaju legitimno pravo na to", kazao je Čelik i dodao: "Ovo je legitimna odluka 18 zastupnika u Skupštini KS. Uputit ću poziv premijeru i članovima Vlade da danas dođu i da se usvoji budžet."

Onda se obratila i Kerla:

"Imati većinu - za mene je to legalno. Prije potpisivanja samog dokumenta za promjenu Vlade. imala sam veliki pritisak od građana da podržim ovu sada već bivšu Vladu ali sam ovako odlučila jer sve je legalno."

Marić je rekao sljedeće:

"Neću ja biti neko ko će tumačiti Poslovnik. U demokratskom svijetu ne može se desiti da većinom upravlja manjina. Kako postupiti drugačije, ako se pojavila na sceni druga većina. Ne znam kako se drugačije moglo postupati, tu nema ništa sporno. Ova današnja sjednica ima jedan čudan tok, neko je uzeo pečate, neko je zaposlenicima ili zabranio ili nešto slično da dostavi stvari. Principijelno bi bilo da podržimo budžet jer su i naši ministri učestvovali. Nema potrebe da bilo šta mijenjamo od onoga što je vlada predložila, nećemo ni za šta drugo što nam nije bilo u materijalima."

Poručio je da je jednostavno besmisleno unošenje panike među građanima, "ne znam čemu taj fatalistički pristup": "Naš je stav da nema danas glasanja o povjerenju i nepovjerenju Vladi. Želimo da ovi građani uđu u narednu godinu relaksirani, jer će imati sve plaće. Predsjedavajući je Mirza Čelik voljom većine. U ovakvim trenucima je puno važnije staviti budžet od skoro milijardu maraka, a ne da brojimo krvna zrnca"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije