Lukač o testiranju na drogu članova Vlade RS, pa spomenuo Dodikovog savjetnika

3
Radiosarajevo.ba
Lukač o testiranju na drogu članova Vlade RS, pa spomenuo Dodikovog savjetnika
AA / Dragan Lukač / Arhiv

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač kazao je danas da nije u njihovoj nadležnosti da sprovodi testiranja na drogu ili alkohol članova Vlade RS ili drugih institucija RS, te da bi takva obaveza trebalo da se zakonski reguliše i donese na skupštini RS.

"Mi imamo testove na drogu i onda to možemo da provedemo, ako je potrebno da se takvo testiranje uradi", kazao je Lukač, odgovarajući na pitanje zastupnika Nebojše Vukanovića.

On je kazao da su u toku istrage u vezi sa zloupotrebom droga, da su neke već okončane i rezultovale su hapšenjem nekih već poznatih kriminogenih osoba, ali i pripadnika MUP-a RS.

"I dalje ćemo nastaviti ovo da radimo. Svaki pripadnik MUP-a koji ima bilo kakve veze sa kriminalcima, odnos, poslove, pokriva ih ili prikiriva, biće uhapšen. Na prvom mjestu nam je da očistimo naše redove", rekao je Lukač.

Govoreći o odnosima unutar MUP-a RS, Lukač je podvukao da on lično radi u skladu sa zakonom i da nije spreman da oprosti “bilo kome bilo šta” ko je na bilo kojoj funkciji u MUP-u RS.

"Međutim, to prvo mora da se dokaže. Ne želim da komentarišem bilo kakve navode, a ono što dokažemo, biće i procesuirano", istakao je Lukač danas na sjednici Narodne skupštine RS.

Lukač je rekao da u cilju istrage ne može da otkriva detalje o privođenju Marka Šukala, bivšeg savjetnika predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i zamjenika generalnog sekretara u Vladi RS, kao i drugim okolnostima ovog događaja.

Kao što je poznato, kod Šukala je prilikom racije u jednom banjalučkom lokalu pronađen kokain i ekstazi.

"Istraga se još uvijek vodi. Stvar je tužilaštva i procesuiranja na sudu. Kakvim god se kriminalom neka osoba bavila, ima pravo na odbranu i pravičan postupak", rekao je Lukač.

Zastupnik PDP-a Igor Crnadak od Lukača je zatražio informacije da li je Šukalo “sarađivao sa policijom i otkrio od kojeg dilera je nabavio drogue”.

"Važno je da sarađuje jer je bio visoko pozicionirana osoba u Vladi RS i danas je odbornik u Skupštini Bosanske Gradiške i prima novac građana, pa nema pravo da se brani šutnjom" kazao je Crnadak, piše Srpska info.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije