Lukač: Sankcionirati političare koji prizivaju rat

4
Radiosarajevo.ba
Lukač: Sankcionirati političare koji prizivaju rat
PrtScr / Dragan Lukač

Neodgovorne izjave pojedinih političara koji prizivaju rat, moraju biti sankcionisane, zato što unose nemir svim narodima u BiH, rekao je Dragan Lukač, ministar MUP-a RS-a, u intervjuu za Pečat.

"A, oni koji to žele nek izaberu dvije planine, Igman ili Manjaču, i neka ratuju za svoje ideje, ali siguran sam da ih neće biti više od nekoliko stotina. Neka prestanu plašiti građane. Ovom narodu je dosta rata", naglasio je Lukač, prenosi RTRS.

Istakao je da treba da prestanu priče o ratu.

"Niko ne može ratom da uslovljava mir. Niko ne može da tuđim sinovima prijeti bilo kome i ratuje. Ako je i jedan političar spreman u ovom trenutku da kaže da je spreman da pošalje svoga sina da ratuje, neka izađe i to kaže javno", istakao je Lukač.

On je dodao da su ratnohuškačke izjave pitanje za Tužilaštvo BiH, ali i građane koji bi trebali da takve neodgovorne pojedince kazne na izborima.

"Nema pravog razloga za brigu. Niko nema više pretenzija da otme nekome teritoriju, ili da proširi svoju granicu. I ovo teritorije što nam je ostalo, svaki dan je sve praznije. Ko će sada pomjerati granicu i ginuti. Nažalost, ima neodgovornih pojedinaca, ali nemaju snagu da povedu ovaj narod u neku ratnu avanturu", naveo je Lukač.

Poručio je da se pored održavanja mira i bezbjednosti MUP RS uhvatio u koštac i sa organizovanim kriminalom.

"Imali smo veliki broj akcija u presjecanju narko mafije, jer znate da je ovo veoma česta ruta za puteve droge prema zapadnoj Evropi. Nastavićemo i dalje da radimo sa okruženjom. Imamo odličnu saradnju sa MUP-om Srbije, Slovenije, potom Crne Gore. U Srpskoj smo uključeni u sva dešavanja koja se tiču borbe protiv organizovanog kriminaliteta, i biće i u narednom periodu velikih akcija, ali o tome ćemo pričati kada dođe vrijeme", dodao je Lukač.

Dosta je bilo priče i o sukobu Lukača sa članom Predsjedništva Miloradom Dodikom na sjednici Vlade Srpske. Prema njegovim riječima, nikakvog sukoba nije bilo, već se samo razmatrao najbolji modalitet za posebnu sjednicu Narodne skupštine RS.

"Bilo je priče o putnim ispravama, ličnim kartama, saobraćajnim dozvolama. Nije bilo nikakvog sukoba, razgovarali smo da moramo da razmišljamo na koji način ćemo da koristimo dokumenta. Ne možemo spriječiti naše građane da slobodno putuju. Nemamo namjeru da zaključamo RS, na taj način spriječili bi i promet robe i nanijeli bi štetu RS-u. Ali sve će to biti predmet rasprave u Parlamentu i sigurno nikome nije u interesu da nanosi štetu građanima Republike Srpske. Ne smijemo napraviti bilo kakav vakum po tom pitanju", naglasio je Lukač, potvrdivši indirektno da se na ovim pitanjima, ipak, razišao sa Dodikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije