Loša vijest za pušače: Od 1. juna poskupljuju ove cigarete

4
Al. Č.
Loša vijest za pušače: Od 1. juna poskupljuju ove cigarete
Foto: UIO BiH / Cigarete

Uprava za indirektno oporezivanje BiH dobila je nove cijene cigareta, a koje će važiti od 1. juna, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

"Mostarska poslovnica "Ataco" proslijedila je UIO i spisak maloprodajnih cijena cigareta za pet vrsta cigareta koje će biti u primjeni od početka idućeg mjeseca", rečeno nam je iz UIO.

Tako će od 1. juna kutija Davidoff Clasica, Golda i Gold Slimsa koštati 6,40 KM, a kutija Boss Gola i Bos Blue Slimsa 5,50 KM. 

Napitak koji vam može pomoći istopiti masti: Jedna čaša je dovoljna da napravi čudo

Napitak koji vam može pomoći istopiti masti: Jedna čaša je dovoljna da napravi čudo

Novecijenecigareta
Foto: Radiosarajevo: Novecijenecigareta

Pojedine cigarete, poput cigareta Tvornica duhana Rovinj (TDR) od 1. marta ove godine su skuplje za 10 do 20 feninga po kutiji.

TDR je početkom februara Upravi za indirektno oporezivanje dostavila nove maloprodajne cijene cigareta koje su na snagu stupile 1. marta.

Diva Slims sada košta 5,40 KM po kutiji, Filter 160 Gold 5,80 KM, Lucky Strike 5,90 KM, a Rothmans King Size 5,50 KM.

Krajem prošlegodine Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje za 2023. godinu.

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2023. godine minimalna akciza iznosi 167.50 KM za 1.000 komada cigareta, odnosno 3,35 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.

Evo koliko miliona KM građani dnevno troše na alkohol, kafu i cigare

Evo koliko miliona KM građani dnevno troše na alkohol, kafu i cigare

Novom odlukom specifična akciza ostala je na istom nivou, odnosno 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada dok je minimalna akciza povećana sa 3,33 na 3,35 KM za isto pakovanje.

Akciza na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 odsto minimalne akcize i iznosiće 134 KM umjesto dosadašnjih 133,20 KM po kilogramu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije