Da li građanima Kantona Sarajevo prijeti novo poskupljenje: Na red došla i voda?

2
Radiosarajevo.ba
Da li građanima Kantona Sarajevo prijeti novo poskupljenje: Na red došla i voda?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Muamer Bandić

Kao što su mnogi građani Bosne i Hercegovine primijetili proteklih nekoliko mjeseci cijene širom države su drastično 'skočile', a izgleda da se građanima Kantona Sarajevo sprema i novo poskupljenje vode i i odvodnje otpadnih voda.

Prema navodima zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo Muamera Bandića (SBiH) Kantonalno javno preduzeće Vodovod i kanalizacija predlaže da se cijena vode za sve kategorije izjednači na 1,08 KM.

"Time bi se cijena vode za treću kategoriju najvećih potrošača vode smanjila za osam posto u odnosu na postojeću, a za prve dvije kategorije, kojih ima najviše, značajno povećala", kazao je Bandić.

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Prema navodima zastupnika kategoriju I koja je ujedno i najugroženija, ukoliko se ovaj prijedlog usvoji čeka poskupljenje vode od čak 54 posto, dok bi potrošači kategorije II mogli očekivati poskupljenje vode od 29 posto.

Pored toga, kazao je i da je cijena vode jedno od egzistencijalnih pitanja za građane Kantona Sarajevo, uz objavljene fotografije prijedloga KJKP ViK za nove cijene u Kantonu Sarajevo.

"Nije tačno da ne postoji akt o povećanju cijena, odnosno Prijedlog cijena usluge vodosnabdjevanja pitkom vodom, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda.

Prijedlog je izradila uprava ViK-a i dostavila Nadzornom odboru na razmatranje i donošenje odluke, koja će biti upućena Vladi Kantona Sarajevo u čijoj nadležnosti je donošenje Odluke o izmjeni cjenovnika usluge snadbjevanja pitkom vodom, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda", zaključio je Bandić.

Prije svega, cijena vode je jedno od osnovnih egzistencijalnih pitanja za naše građane. Pošto nas sve to zanima, odgovor...

Posted by Muamer Bandic on Wednesday, February 15, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije