Naša Stranka: Nihad Uk prijedlog za premijera Kantona Sarajeva

10
Radiosarajevo.ba
Naša Stranka: Nihad Uk prijedlog za premijera Kantona Sarajeva
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Nihad Uk

Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke, prijedlog je za mandatara nove Vlade Kantona Sarajevo. Tako je na večerašnjoj sjednici odlučio Kantonalni odbor Naše stranke.

O razlozima da predlože Uka, Edin Forto, predsjednik Naše stranke, je rekao:

"Naša stranka nikada neće olako imenovati bilo koga na pozicije za koje preuzima odgovornost. Iza nas je proces odabira najbolje osobe za ovu poziciju i moram se zahvaliti svima koji su učestvovali. Odgovorno tvrdim da je Nihad Uk najbolja osoba za premijera KS i ponosno idemo s ovim prijedlogom prema partnerima".

Oglasila se obitelj doktora koji je skrivao kosti Srebreničana ispod fontane: "Mi smo ga prijavili"

Oglasila se obitelj doktora koji je skrivao kosti Srebreničana ispod fontane: "Mi smo ga prijavili"

"Jednom prilikom sam Uka pitao zašto je u politici, a on mi je odgovorio: "Zato što znam da neću raditi ono zbog čega druge kritikujem", kroz svoje političko djelovanje Uk nikada nije proturječio svojim principima i hrabro je branio svoje stavove kako unutar stranke tako i u zakonodavnim organima".

"Odlično poznaje organizaciju kantonalne vlasti te kako koordinirati aktivnosti s Gradom i općinama, ali i koalicionim partnerima, sa kojima je blisko sarađivao kao generalni sekretar Naše stranke. Na mjestu premijera treba biti mlada, hrabra i energična osoba, a istovremeno obrazovana, pouzdana, odgovorna, principijelna i s političkom iskustvom. Činjenica da je Uk pristao na kandidaturu tek nakon što je obavio niz ozbiljnih razgovora, konsultacija i analiza, te zahtijevao podršku porodice prije nego donese odluku, dodatno nam govori o kakvom mladom čovjeku se radi".

Uk je istakao da je snažna koalicija bazirana na programu garant napretka: "Ambicija mi je da u narednom periodu krunišemo Sarajevo kao jednu od kulturnih prijestolnica Evrope, pozicioniramo Kanton Sarajevo kao izvoznika rješenja za čitavu BiH, osiguramo dostojanstven odnos prema najugroženijima, ali i da intenziviramo naše najistaknutije infrastrukturalne projekte. Posebno mi je važan strateški pristup izgradnji, rješavanju pitanja bespravne gradnje te poboljšanju kvalitete zraka u Sarajevu, višedecenijskog problema koji se počeo rješavati suviše kasno".

"Dugo sam razmišljao o tome da li da prihvatim ovu vrstu odgovornosti, a presudio je dosadašnji rad Naše stranke i partnera. Radit ću na osnaživanju Trojke i proširivanju naše koalicije bazirane na programu i projektima. Programska koalicija i rad na dogovorenom programu garant je napretka".

Uk je rođen 1989. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a potom magistrirao na Katedri za međunarodno javno pravo na istom fakultetu. Od 2017. godine je generalni sekretar Naše stranke, a prije toga radio je u realnom sektoru. Od 2016. do 2022. godine bio je vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Centar Sarajevo, a ujedno je delegiran u Gradsko vijeće Grada Sarajeva. Na Općim izborima 2022. godine izabran je za zastupnika Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo. Oženjen je i otac je jedne djevojčice.

Prijedlog su podržali Irfan Čengić i Dragan Mioković

"Pozdravljam odluku Naše Stranke da za Premijera KS predlože Nihada Uka. Ima izborni legitimitet jer je izabran u SKS, političko iskustvo jer 12 godina uspješno sarađujemo, nadam se da će sastaviti kvalitetnu Vladu", napisao je Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Skupštini KS, na Twitteru.

"Čestitam, bravo majstore!", Tweetao je zastupnik u Federalnom parlamentu, Dragan Mioković iz Naše Stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije