Ljekarska komora odgovorila doktoru Drljeviću: Tražit ćemo disciplinski postupak...

1
Radiosarajevo.ba
Ljekarska komora odgovorila doktoru Drljeviću: Tražit ćemo disciplinski postupak...
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Prof. dr. Ksenija Miladinović

Ljekarska komora KS obratila se saopćenjem za javnost Ednanu Drljeviću, voditelju Infektivnog odjela Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo, povodom njegovih istupa.

Njihovo javno obraćanje prenosimo u cjelosti:

"Poštovani kolega Drljeviću,

Obzirom da namećete medijsku komunikaciju, Komora je dužna da Vam odgovori.
Samo argumentima, naravno.

Prvo, po članu 15. Pravilnika o utvrđivanju zajedničkih kriterija za licenciranje članova Ljekarske-Liječničke komore FBiH, po kojem su sve Kantonalne-Županijske komore dužne da rade, bili ste obavezni da podnesete Zahtjev za upis u registar Ljekarske-Liječničke komore KS i dostavite potrebnu dokumentaciju. Obzirom da ste bili član Komore ZE-DO, a sada radite u Sarajevu. Vi to niste učinili. Svaki ljekar je dužan da ima važeću licencu, a odgovornost nije samo lična, nego i ustanove u kojoj radite. Bio on penzioner ili ne. Zbog svega navedenog bićemo primorani poduzeti korake kod nadležne zdravstvene inspekcije KS.

Drugo, ponovo ste se u javnosti obratili neetički i iznoseći neistinu 3.11.2020. godine, nazivajući ljekare KCUS koji liječe pacijente sa COVID -19 'kažnjeničkom bojnom', što znači odred za ubijanje ljudi, insinuirajući da ti ljekari rade 'samo po kazni'. Komora hitno pokreće inicijativu za disciplinski postupak povrede Kodeksa medicinske etike i deontologije u Ljekarskoj–Liječničkoj komori ZE-DO kantona.

Komora je i ranije ukazivala na negativan uticaj medijske komunikacije zdravstvenih radnika, pogotovo za vrijeme pandemije. Nepotrebno se troši energija potrebna za liječenje građanstva, gradi se nezasluženi animozitet prema zdravstvenim radnicima, a sami zdravstveni radnici podliježu kršenju Kodeksa medicinske etike i deontologije.

U cilju zaustavljanja ovog trenda Komora poziva v.d. ministricu zdravstva KS da omogući kontinuiranu vanmedijsku komunikaciju između zdravstvenih ustanova na području KS, i doprinosi rješavanju organizacije liječenja pacijenata sa COVID-19.

Na kraju, i Ljekarska- Liječnička komora je mjesto na kojem se može i treba diskutovati, raspravljati i rješavati problemi koje imamo u zdravstvu", navedeno je u obraćanju kojeg potpisuje predsjednica Komore, prof. dr. Ksenija Miladinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije